3.746 of 5.000 signatures

Frans Timmermans, az Európai Bizottság Ügyvezető Alelnöke, és az EU Tagállamok Kormányai

A petíció elindítói 2Celsius (RO), Clean Air Committee (NL), Estonian Forest Aid (EE), ROBIN WOOD (DE), WOLF (SK) és Workshop for All Beings (PL).

A petíció szövege

A természet megőrzése és az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásainak elkerülése rendkívüli elkötelezettséget igényel a természetes erdők védelme és helyreállítása érdekében.

Az EU vezetői mégis aláássák közös erőfeszítéseinket az erdőkért és a bolygónkért folytatott harcban. Hogyan? Az EU politikája növeli az erdészeti fakitermelést és az ezzel járó üvegházhatásúgáz-kibocsátást azáltal, hogy félrevezető módon támogatja az erdőből származó fa „nulla széndioxid-kibocsátású” megújuló energiaként történő égését.

A fakitermelés és erdeink eltüzelése káros az éghajlatnak, káros az emberi egészségnek, valamint azokra a növényeknek és állatoknak, amelyeknek ez erdő az otthonuk. Ennek ellenére az EU évről évre egyre nagyobb mértékben használja a fatüzelést a megújuló energiával kapcsolatos célok eléréséhez, és az adófizetők évente több milliárdos támogatást kénytelenek biztosítani erre a hamis klímavédelmi megoldásra.

Ezek a költségek túl magasak.

Ezért felszólítjuk az EU döntéshozóit és a tagállamokat, hogy:

• Szüntessék meg az erdei fa égetéséhez nyújtott pénzügyi támogatásokat és egyéb ösztönzőket, és irányítsák át ezeket energiahatékonyságra és alacsony szén kibocsátású megújuló energiaforrásokra
  • Az erdei fa égetéséből származó energiát zárják ki a megújuló energia célok elszámolásából
  • Élvezzen elsőbbséget az erdők védelme és helyreállítása, és gondoskodjanak arról, hogy minden EU-s jogi eszköz az egészségünk, éghajlatunk és a biológiai sokféleség védelmét szolgálja.

Miért fontos az ügy?

Az EU döntéshozói előtt kritikus döntések állnak a közeljövőben arról, hogyan reagáljunk az klímához és biológiai sokféleséghez kapcsolódó kihívásokra, hogyan termeljünk energiát, és hogyan védjük természeti környezetünket és a biológiai sokféleséget. Ezek a döntések évtizedekig hatással lesznek ránk. Itt az ideje, hogy felhívjuk a figyelmét az EU vezetőinek: a erdei faanyag elégetése katasztrofális az erdeinkre és az éghajlatra nézve, és az emberek nem ezt kívánják, mint „megújuló energia”.

Az energiaszegénység súlyos problémát jelent az EU-ban, és sokunk meleg otthona függ a fatüzeléstől. Éppen ezért ez a petíció nem azt kéri, hogy „egyáltalán ne égessünk fát energetikai céllal”. Ugyanakkor a megújuló energiához nyújtott és biomassza égetést elősegítő támogatások az erdei fakitermelés növekedését eredményezik, ami valójában növeli a CO2 kibocsájtást és rombolja az erdei ökoszisztémákat. Az üvegházhatást okozó gázok mértéke növekszik, mert az erdei faanyag égetésére értékes közpénzeket fordítanak, ahelyett hogy ezeket az összegeket valóban nulla szénkibocsátású megújuló energiát jelentő technológiákra fordítanánk, mint például a nap- és a szélenergia.

A villamosenergia előállításhoz és fűtéshez elégetett fa mennyisége nagymértékben megnőtt, mióta ennek beszámítása a megújuló energiával kapcsolatos célokba lehetségessé vált az EU-ban. Jelenleg a megújuló energia több mint egyharmada faanyag elégetéséből származik az EU-ban, aminek nagy része közvetlenül erdőből származik.

Mindennek erdeink fizetik meg az árát. Az Európai Bizottság tudományos tanácsadói nemrégiben azt jelentették, hogy az EU-ban gyorsan fogyatkoznak az erdők, részben az energia célú fakitermelés következtében. És nemcsak az uniós erdők tűnnek el. Az EU egyre nagyobb mennyiségű tüzifát importál az Egyesült Államokból, Kanadából, Oroszországból, Ukrajnából és még Brazíliából is. Csak Észak-Amerikában a pelletipar évente több millió tonna fát dolgoz fel. Ezért támogatják ezt a petíciót civil szervezetek a világ minden tájáról.

A biomassza alapú energia nemcsak az erdőket és az éghajlatot befolyásolja negatívan, hanem az egészségünket is. A fatüzelés a légszennyezés egyik fő forrása, amely már naponta több mint 1000 embert öl meg az EU-ban.

Az erdők, az éghajlat és a levegő minőségének romlását az EU-ban a fogyasztók és az adófizetők a „tiszta és zöld energiák” támogatására szolgáló pénzügyi eszközökkel segítik elő. Az EU-n belül csak 2017-ben 15 tagállam állampolgárai több mint 6,5 milliárd eurónyi támogatást fizettek ki a fa energetikai célú felhasználására. Az EU egészére vonatkozó összeg ennél jóval magasabb.

Erdeink friss levegőt és tiszta vizet biztosítanak számunkra, és segítenek szabályozni a csapadékot. Szenet kötnek meg és tárolnak, védik társadalmunkat az éghajlatváltozás veszélyes hatásaival szemben, és számtalan növény- és állatfaj számára jelentenek menedéket. Energetikai célú kizsigerelésük egy álmegoldás, amely veszélybe sodorja közös természeti értékeinket.

Ezt a petíciót az alábbi szervezet támogatják:

• 2Celsius, RO
  • EuroNatur, DE/EU
  • European Wilderness Society, AT
  • Federation Against Biomass Plants, NL
  • Forests, Climate and Biomass Working Group, Environmental Paper Network, International
  • Form Ökologie & Paper, DE
  • Wild Europe Initiative, EU
  • WildLand Research Institute, UK
  • ZERO, PT

Next step - spread the word

Thank you for signing! We see that this petition touches on issues you really care about. Will you help us supercharge support for this issue?

It's really simple - just share this petition on social media or email it to your friends and family!

You're signing this as Not you? Click here