850 z 1 000 podpisów

Ministerstwo Zdrowia, Sejmowa Komisja Petycji

Petycja zainicjowana przez Daria Gosek-Popiołek

Pobierane przez szpitale opłaty od rodziców i opiekunów będących przy swoich hospitalizowanych dzieciach powinny przejść do przeszłości. Ministerstwo Zdrowia musi wprowadzić zakaz takich opłat! Domagamy się poprawy warunków na oddziałach dziecięcych tak, by rodzice i opiekunowie mogli w godnych warunkach dbać o swoje dzieci podczas ich pobytu w szpitalach.

Ile kosztują nieprzespane, często spędzone na krzesłach obok łóżeczek dziecięcych noce rodziców opiekujących się swoimi dziećmi w szpitalach? Niektóre szpitale wyceniają taką noc na 15 zł, w innych to 7 zł. Płacimy i godzimy się na to, bo chcemy być przy naszych dzieciach.

Przewijamy, karmimy, pilnujemy kroplówek, myjemy nasze dzieci. Gdy są przerażone - uspokajamy, tulimy, a zmęczone usypiamy w ramionach. Współpracujemy z personelem medycznym, wspierając go w walce o powrót do zdrowia naszych dzieci. To nie są wakacje. To ciężka praca opiekuńcza, za którą musimy jeszcze płacić.

Polskie szpitale, jak i cała służba zdrowia, są w dramatycznej sytuacji. Ale nie zgadzamy się na obciążanie nas dodatkowymi opłatami: nie tylko tymi za krzesło czy pościel. Chcemy podkreślić jedno - jesteśmy na oddziałach niezbędni, nasze wsparcie jest konieczne, aby dzieci wróciły do zdrowia.

Najnowsza nowelizacja Ustawy o zmianie ustawy o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta nadal nie zmienia nic - i podtrzymuje sytuację, w której szpitale mogą obciążać nas opłatami za opiekę nad naszymi dziećmi.

To łamanie praw dziecka. Zgodnie z Europejską Kartą Praw Dziecka w szpitalu nasze dzieci mają prawo do tego, aby przez cały czas przebywali razem z nimi rodzice lub opiekunowie. Również przyjęta w Polsce Karta Praw Dziecka – Pacjenta głosi, że dziecko ma prawo do bycia w szpitalu razem ze swoimi najbliższymi.

Dlatego domagamy się ustawowego i całkowitego zniesienia wszelkich opłat - mamy prawo wspierać nasze dzieci w chorobie i w ich powrocie do zdrowia!

Dorzucisz się?

Czasem trudno sobie wyobrazić, jak wiele może zmienić jedna osoba. Ale kiedy wiele osób działa razem, wspólnie możemy budować lepszą Europę.

Dzięki platformie YouMove każda osoba może wziąć sprawy w swoje ręce i walczyć o to, żeby najbliższa okolica, jak i cała Europa była lepszym miejscem dla nas wszystkich. Jednak żeby móc rozwijać YouMove, będziemy potrzebować także Twojego wsparcia.

Dorzucisz się, żebyśmy mogli prowadzić zwycięskie kampanie razem z naszą społecznością?

Jak się dorzucić w inny sposób?

Możesz zrobić przelew na nasze konto:

Berlin, Niemcy

Dorzuć się używając
Przejrzyste i odpowiedzialne korzystanie z darowizn jest dla nas bardzo ważne – więcej informacji o tym jak wydajemy pieniądze znajduje się na tej stronie.

Dziękujemy za Twój podpis!

Czy znasz kogoś, kogo mogłaby poruszyć ta sprawa? Napisz do niego lub do niej e-mail i poproś o podpisanie petycji.