1,625 od 2,000 potpisnika

Europskom parlamentu; Vijeću, posebno zemljama koje primjenjuju/mogu provoditi prisilnu sterilizaciju kao što su Belgija, Hrvatska, Češka, Francuska, Njemačka, Litva te Slovačka, Mađarska i Poljska; Europskoj komisiji

Peticiju vodi Europski forum osoba s invaliditetom (EDF)

Što želimo da se ciljem peticije učini 

Europska komisija je Europskom parlamentu i Vijeću 8. ožujka 2022. predstavila prijedlog direktive o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Tražimo da se direktivom zabrani prisilna sterilizacija i podupru mjere za zaustavljanje ove zloupotrebe u svim državama članicama EU.

Zašto je to važno

Možete li zamisliti da se jednoga dana probudite i budete sterilizirani bez vašeg pristanka? Ili pokušavate imati djecu i saznate da ste bili sterilizirani kao tinejdžerica, a da to niste znali? To se sada događa u Europi.

Više od 100 milijuna osoba s invaliditetom živi u Europi. One, posebno žene i djevojke s invaliditetom, i dalje se steriliziraju protiv svoje volje u EU.

Odbor Ujedinjenih naroda za prava osoba s invaliditetom izrazio je zabrinutost zbog činjenice da nekoliko država članica EU još uvijek dopušta prisilnu sterilizaciju, navodeći Hrvatsku, Češku, Njemačku, Francusku, Litvu i Slovačku. Međutim, nedostaju istraživanja i podaci o tome koliko zemalja dopušta takve štetne prakse te koliko je žena i djevojaka pogođeno. Takve štetne i užasne prakse još uvijek se mogu odvijati, u tišini i nekažnjeno, u svim državama članicama EU. Moramo osigurati da osobe s invaliditetom mogu uživati zdrave, dostojanstvene živote, bez nasilja i zlostavljanja.

Potpišite našu peticiju i proširite vijest u svojoj mreži. #NothingAboutUsWithoutUs #EndForcedSterilisation 

Saznajte više informacija: https://www.edf-feph.org/women-policy/

Sljedeći korak - obavijestite druge

Ovo potpisujete kao Niste Vi? Ovdje pritisni