406 of 500 signatures

Predsednik vlade RS, Dr. Miro Cerar

Peticijo organizira Društvo Parada ponosa

Peticija

Evropske voditelje pozivamo, da:

 • vsem LGBTQ+ osebam iz Čečenije, preganjanim na podlagi usmerjenosti ali spolne identitete, nemudoma ponudijo azil,
 • čečenskim LGBTQ+ osebam zaradi neposredne ogroženosti ponudijo vizum in jim nudijo podporo pri potovanju do prve varne članice EU,
 • s konkretnimi ukrepi pritisnejo na Rusijo in zahtevajo, da se preganjanje LGBTQ+ ljudi v Čečeniji in Rusiji konča. Besedne obsodbe niso zadostne.
 • Zakaj je to pomembno?

  Evropski voditelji po večini nemo spremljajo dogajanje v Čečeniji, kjer se dogaja grozovito preganjanje in nasilje nad istospolno usmerjenimi moškimi.

  Geje v Čečeniji preganjajo in jih pošiljajo v zapore, iz katerih prihajajo poročila o pretepanju, mučenju in umorih ujetnikov. Do zdaj se je Evropa na to nasilje odzvala le z besedami, čeprav bi lahko s preprostimi ukrepi pomagali zavarovati življenja.

  Naši voditelji bi preganjanim LGBTQ+ ljudem v Čečeniji lahko ponudili zavetišče v Evropi, kot so to že storili v preteklosti; potrebna je le politična volja.

  Vodje držav so naredili zelo malo, da bi zajezili nasilje in preganjanje. V izjavah so obsodili dogajanje v Čečeniji, tu pa se njihova skrb tudi konča. Ne bodo pristopili k dejanjem, če nihče na njih ne pritisne. To je tudi cilj te peticije; pripraviti evropske voditelje to tega, da ogroženim LGBTQ+ osebam iz Čečenije nemudoma ponudijo azil v Evropi.

  Poročila iz Čečenije so grozovita. Kako je možno, da na robu Evrope gledamo, kako geje preganjajo, obsojajo in zapirajo v zapore? Še huje, zadnja poročila navajajo da Čečenska vlade družine spodbujala k uboju istospolno usmerjenih sorodnikov.

  Evropski voditelji radi govorijo o človekovih pravicah, vendar bi z ureditvijo azila dokazali, da njihove besede niso prazne, in rešili življenja.

  S skupnimi močmi evropskih državljank in državljanov ter jasnimi zahtevami, lahko naše voditelje pripravimo do ukrepanja. Ogroženim LGBTQ+ osebam lahko damo možnost za novo življenje v Evropi brez strahu pred preganjanjem in smrtjo!

  V partnerstvu

  Društvo informacijski center Legebitra (SI)

  LGBT Asylum Support (NL)

  Cologne Pride (DE)

  Društvo ŠKUC (SI)

  Please can you chip in?

  WeMove skupnost se trudi zavarovati naše skupne vrednoste. Da bi ostali neodvisni ne bomo nikoli sprejeli finačnih sredstev s strani korporacij ali državnih institucij. Pa vendar učinkovite kampanje potrebujejo finančno podporo, zato potrebujemo vašo pomoč!

  Prispevajte nekaj evrov na mesec in omogočite naši skupnosti, da se še dalje bori za boljšo Evropo.

  Next step - spread the word

  Hvala za podpis. Če je to prva peticija, ki ste jo podpisali na naši strani boste v kratkem prejeli elektronsko sporočilo, s katerim potrdite svoj podpis.

  Delite to peticijo s prijatelji in družino!