7,165 of 10,000 signatures

Odjeljenje za okoliš i društvo Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD); Organizacije civilnog društva Evropske investicijske banke; JP Autoceste Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH); Nezavisni projektni mehanizam odgovornosti Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Pritužbeni mehanizam Evropske investicijske banke-a (EIB-CM);

This petition is run by CEE Bankwatch Network

Petition text

Dolina Neretve u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) mora biti zaštićena od daljnjih oštećenja. Jedan od najraznovrsnijih krajeva Evrope u opasnosti je zbog izgradnje autoputa na koridoru Vc. 

Prije nego otkrijemo sve rijetke i ugrožene vrste koje obitavaju u rijekama Neretvi, Buni i Bunici i hercegovačkim pećinama i planinama, njihova bi staništa mogao ozbiljno oštetiti autoput koji je planiran da prolazi kroz njih. Moramo proučiti i dokumentovati njihov jedinstveni biodiverzitet, da bismo čak znali koliko će na njega uticati izgradnja autoputa.  

Pozivamo banke i JP Autoceste Federacije BiH, da obustave sve aktivnosti na izgradnji dionica Koridora Vc koje prolaze kroz dolinu Neretve, dok se ne izvrše dodatne osnovne studije o biodiverzitetu ugroženih vrsta i staništa, i dok se ne pronađu alternativni putevi. 

Moramo se pokrenuti odmah, jer banke i JP Autoceste žure da otpočnu s izgradnjom. Ako se to dogodi, nećemo imati šanse da pronađemo alternativne puteve koji su manje destruktivni po prirodu. 

Why is this important?

Nalazimo se u globalnoj krizi gdje se biodiverzitet gubi. Rijeke Neretva, Buna i Bunica su od ključnog značaja za ugrožene vrste riba na Balkanu. Međutim, nemaju dovoljnu zaštitu u pravnom smislu kako bi se te vrste na pravi način zaštitile. 

Endemska vrsta mekousne pastrmke i pastrmka glavatica mogle bi biti ozbiljno pogođene izgradnjom mostova na autoputu koji prelazi preko rijeka. Izgradnja bi također mogla uticati na pećine i ostala krševita područja. Još uvijek puno toga ne znamo o vrstama koje bi mogle živjeti u ovim vrijednim staništima, poput misterioznog čoba. 

Autoput Koridor Vc finansira se javnim novcem Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF). Kao međunarodne javne banke, EBRD i EIB imaju odgovornost da poštuju najviše standarde i osiguraju da njihovi projekti ne doprinose aktuelnoj globalnoj krizi u kojoj se nalaze klima i biodiverzitet.  

Ne možemo dozvoliti da se uništi priroda doline Neretve prije nego što otkrijemo sve vrste koje žive u njenim rijekama, izvorima, pećinama i planinama. Neophodno je izvršiti dodatne studije o biodiverzitetu kako bi se zaštitile ugrožene vrste. 

U izvještaju CEE Bankwatch Networka iz februara 2021. godine istaknuto je da su uglavnom zastarjeli ili nepotpuni osnovni podaci o fauni i flori korišteni za procjenu uticaja na okoliš na jedinstvene rijeke Bunu i Bunicu na dionici intersekcije Mostar - tunel Kvanj. 

Zabrinuti smo da će nedostatak sveobuhvatnih i ažuriranih podataka o biodiverzitetu u Bosni i Hercegovini omogućiti da se buduće poddionice autoputa odvijaju bez odgovarajuće procjene uticaja, kao što je dionica koja prelazi netaknutu planinu Prenj. 

Potpišite peticiju i pridružite se odbrani doline Neretve. 

Next step - spread the word

You're signing this as Not you? Click here