135.930 van de 175.000 benodigde handtekeningen

The Commissioner for the Environment, Oceans and Fisheries, Mr Virginijus Sinkevičius, and the ministers for the environment, fisheries and defence of all the countries around the Baltic Sea.

This petition is run by Coalition Clean Baltic (CCB)

Petitie

Wij roepen de ministers van Milieu, Visserij en Defensie, van alle landen rondom de Baltische Zee, op om wetenschappelijk advies op te volgen, en samen te werken om de meest bedreigde walvis in Europa te beschermen: de ernstig bedreigde Baltische bruinvis.

Wij roepen de Baltische landen op om:

  • de bruinvis volledig te beschermen in aangewezen Beschermde Marinegebieden (MPA’s). Hiervan missen velen adequate bescherming tegen schadelijke vispraktijen en lawaai onder water;
  • de bijvangst van bruinvis* in de gehele Baltische Zee aan banden te leggen – zelfs maar één enkele dode bruinvis in een visnet kan een vernietigend effect hebben op het overleven van de soort;
  • onderzoek te doen naar mogelijke co-existentie van het behoud van de bruinvis en militaire onderzee-activiteiten. Natuurbehoud en militaire defensie moeten samenwerken om de Baltische bruinvis te beschermen.

 

*Bijvangst is de vangst van zeesoorten die eigenlijk niet het doel zijn. Dat gebeurt bijvoorbeeld met zeezoogdieren in visnetten.

Waarom is dit belangrijk?

De Baltische bruinvis, waarvan velen het bestaan niet eens vermoeden, is het uitsterven nabij. Er zijn slechts een paar honderd individuën over, dus de Baltische bruinvis is ernstig bedreigd en heeft dringend bescherming nodig.

Het grootse gevaar voor deze bruinvissen is eindigen als bijvangst van visserijen. Zelfs maar één enkele dode bruinvis in een visnet kan een vernietigend effect hebben op het overleven van de soort. Om deze ernstig bedreigde populatie voor uitsterven te behoeden, moet bijvangst teruggedrongen worden – het liefst helemaal naar nul. Dat kan bereikt worden door belangrijke bruinvisgebieden te sluiten voor risicovolle visoperaties, of door pingers te gebruiken. Dat zijn geluidsapparaten die bruinvissen waarschuwen voor de nabijheid van netten. Zulke pingers kunnen bijvangst tot met wel 80% terugdringen, en worden nu al over de hele wereld tegen de bijvangst van walvisachtigen. Maar in de Baltische Zee worden ze niet zoveel gebruikt als noodzakelijk is..

Onderwaterlawaai is een andere bedreiging voor de bruinvis in de Baltische Zee. Harde geluiden van bijvoorbeeld explosies, of de bouw van windmolenparken op zee, kunnen een bruinvis doof maken. Dat heeft uiteindelijk hun dood als gevolg. Minder ingrijpend lawaai, van bijvoorbeeld scheepvaart of constructie, kan belangrijk gedrag zoals voeding of verpleging verstoren. Lawaai onder water zou in de Beschermde Marinegebieden (MPA’s) sterk beperkt moeten worden, zodat de bruinvissen daar het toevluchtsoord vinden dat ze nodig hebben.

Teken deze petitie, en help ons zo om de ministers van Milieu, Visserij en Defensie rondom de Baltische Zee te dwingen tot concrete plannen voor het redden van de bruinvis, #SaveTheBalticPorpoise! #SaveTheBalticPorpoise!

 

Deze campagne is in samenwerking met:

Deel deze petitie met je vrienden

Laat de bruinvissen aan iedereen zien

Er zijn nog minder dan 500 bruinvissen over in de Baltische zee. En het is niet makkelijk om hen te spotten: ze springen immers niet zomaar het water uit zoals dolfijnen. Het is tijd om ons uit te spreken voor deze verborgen dieren. Neem een potlood en je smartphone in de hand, en deel je liefde voor deze prachtige bruinvissen op sociale media! Vergeet niet de hashtag #SaveTheBalticPorpoise te gebruiken wanneer je je tekening of foto post.

Teken een bruinvis en deel ‘m Dit is de perfecte optie voor als je kinderen thuis hebt – of simpelweg van tekenen houdt. Wanneer heb je voor het laatst getekend, en de artiest in jou naar buiten gelaten?

Hier zijn een paar tekeningen van bruinvissen ter inspiratie:

Drawing of two porpoises emerging from the sea, with the #SaveTheBalticPorpoise hashtag
Drawing of an adult and baby porpoise, with the #SaveTheBalticPorpoise hashtag
Drawing of a blue porpoise, with the #SaveTheBalticPorpoise hashtag

Print een foto van een bruinvis en maak er een selfie mee. We hebben een prachtige foto van de bruinvis gevonden, dus neem die selfie en laat iedereen weten waarom deze campagne jou aan het hart gaat.

Upload je lievelings-bruinvisfoto Als je niet graag in de schijnwerpers staat of gewoon niet veel tijd hebt, kan je onze foto nemen en delen.

Dit is de foto die je kan gebruiken. Klik op de rechtermuisknop om hem op te slaan.

photo of a porpoise in the sea

 

Hier heb je wat voorbeelden van berichten die je in je post kan opnemen:

  • Dit is het liefste dier ooit! Het is een bruinvis, de enige walvis die je in de Baltische Zee tegenkomt. Samen kunnen we deze prachtige zeedieren redden. #SaveTheBalticPorpoise
  • Doe met me mee en vier de internationale dag van de bruinvis! Deze fantastische walvissen moeten we koesteren en beschermen. #SaveTheBalticPorpoise
  • Het internet zou een mooiere plek zijn met meer schattige bruinvisfoto's! Kijk eens naar die blije kop. Laten we de liefde voor onze enige Europese walvis delen #SaveTheBalticPorpoise