49.641 van de 75.000 benodigde handtekeningen

Deze petitie wordt geleid door Connection e.V., Int. Fellowship of Reconciliation, European Bureau for Conscientious Objection en War Resisters' Int.

Petitie tekst

Beste Ursula von der Leyen, beste Charles Michel, beste Roberta Metsola,

Wij vragen u om:

  • Bescherming en asiel te verlenen aan deserteurs en gewetensbezwaarden uit Wit-Rusland en de Russische Federatie!
  • Er bij de Oekraïense regering op aan te dringen de vervolging van dienstweigeraars te staken en hun het recht op dienstweigering te garanderen!
  • Open de grenzen voor degenen die zich in hun land met groot persoonlijk risico tegen de oorlog verzetten!

Waarom is dit belangrijk?

Al meer dan een jaar voert de Russische Federatie een agressie-oorlog in Oekraïne, met verwoestende gevolgen. Het einde lijkt niet in zicht. Toch weten we dat mannen en vrouwen aan alle kanten de oorlogsmisdaden proberen te ontlopen. Tienduizenden ontvluchten de Russische Federatie en Wit-Rusland om niet te worden gerekruteerd voor de oorlog. Duizenden verlaten Oekraïne omdat zij hun recht op gewetensbezwaren in gevaar zien komen. Zij zijn allemaal onze hoop om het geweld te overwinnen.

Doe met ons mee: Elke rekruut kan een gewetensbezwaarde zijn, elke soldaat een deserteur. Laten we degenen die weigeren te doden steunen en samen een einde maken aan de oorlog! #ObjectWarCampaign #StandWithObjectors

Meer informatie: In juni 2022 stuurden 60 organisaties uit 20 landen een oproep aan het Europees Parlement, waarin ze gedetailleerd uiteenzetten waarom bescherming en steun voor deserteurs en gewetensbezwaarden aan alle kanten van de Oekraïense oorlog noodzakelijk en juist is. In het Europees Parlement is hier al over gesproken.

Met uw handtekening helpt u de oproep het nodige gewicht te geven. We willen de handtekeningen overhandigen in een gezamenlijke spraakmakende actie in mei 2023 in Brussel.

Meer achtergrondinformatie vindt u hier. (Engels)

Een lijst van de organisaties die betrokken zijn bij de handtekeningenactie vindt u hier.

Deze campagne is in samenwerking met:

Deel deze petitie met je vrienden