Padėkite apsaugoti paprastąsias Baltijos jūros kiaules (vienintelius Baltijos banginius)

Už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingam eurokomisarui Virginijui Sinkevičiui bei visų Baltijos jūros šalių aplinkosaugos, žuvininkystės ir krašto apsaugos ministrams.

Peticiją parengė [% inititator_name %]

Peticija

Raginame visų Baltijos jūros šalių ministrus atsakingus už aplinkosaugą, žuvininkystę ir krašto apsaugą įsiklausyti į mokslininkų perspėjimus, ir veikti drauge išsaugant sparčiausiai Europoje nykstantį banginį – paprastąją jūros kiaulę.

Raginame Baltijos šalis priimti šiuos apribojimus jūros kiaulės apsaugai:

• Užtikrinti visapusišką jūros kiaulių apsaugą jūrinėse saugomose teritorijose – šiandien net ir saugomose teritorijose vis dar taikomos pavojų keliančios žvejybos praktikos, kurių jūros kiaulės kenčia nuo skleidžiamo povandeninio triukšmo;
  • Sustabdyti Baltijos jūros kiaulių priegaudą tinklais – šiuo metu net ir vienas atsitiktinai į tinklus patekęs individas gali padaryti nepataisomą žalą ir taip kritiškai jūros kiaulių populiacijai;
  • Užtikrinti bendradarbiavimą tarp gamtosaugininkų ir kariuomenės atstovų, vykdančių įvairias pratybas jūroje – tiek aplinkosaugininkai, tiek kariuomenė turi dirbti išvien, kad būtų išsaugotos išlikusios Baltijos jūros kiaulės.

* Priegauda – tai netyčinis jūros paukščių, žinduolių ar nekomercinio dydžio žuvų sugavimas žvejybiniais tinklais.

Kodėl tai svarbu?

Paprastosios Baltijos jūros kiaulės, apie kurių egzistavimą dauguma net nežino, šiuo metu yra ties išnykimo riba. Likus vos keliems šimtams individų ši rūšis klasifikuojama kaip kritiškai nykstanti ir todėl reikia skubių ir ambicingų veiksmų šiems banginiams apsaugoti.

Didžiausia grėsmė jūros kiaulėms yra jų priegauda tinklais žvejybos metu. Esant tokiai populiacijos būklei net ir vienas tinkluose žuvęs individas turi labai neigiamą įtaką jūros kiaulių populiacijos dydžiui. Tam, kad ši sparčiai nykstančia pripažinta banginių rūšis apskritai neišnyktų, reikia skubiai sumažinti Baltijos jūros kiaulių priegaudą, idealiu atveju – iki nulio. Tai galėtų būti pasiekta uždraudžiant tuos žvejybos būdus, kurie kelia didesnę riziką šiems gyvūnams teritorijose, kur jūros kiaulės lankosi ar gyvena. Taip pat galima naudoti specialius „pingerius“ ar kitus akustinius prietaisus, kurie atbaido jūros kiaules. Ištirta, jog priemonės, kabinamos ant tinklų, net 80 % sumažina jūros kiaulių priegaudą, tačiau kol kas Baltijos jūroje jie nenaudojami taip masiškai, kaip derėtų.

Povandeninis triukšmas yra dar viena grėsmė Baltijos jūros kiaulėms. Garsus triukšmas, pavyzdžiui, sprogimų ar statybų (pavyzdžiui, kai jūroje statomos vėjo jėgainės) gali apkurtinti jūros kiaules, kas galiausiai pražudo šiuos banginius. Statybų ar laivų skleidžiami garsai gali pakeisti jūros kiaulių elgesį maitinantis ar auginant mažylius ir šis pokytis taip pat gali lemti jų žūtį. Todėl jūrinėse saugomose teritorijose (Marine Protected Areas) povandeninis triukšmas turėtų būti griežtai apribotas. Tam, kad jūros kiaulės turėtų bent šiek tiek netrikdomų teritorijų.

Pasirašykite šią peticiją ir paraginkite Baltijos jūros už aplinkosaugą, žuvininkystę bei krašto apsaugą atsakingus ministrus priimti konkrečius ir skubius aplinkosauginius reikalavimus Baltijos jūros kiaulėms apsaugoti! #SaveTheBalticPorpoise!

Bendradarbiaujant su

Sign the Petition

Sign this as
    Not you?

WeMove Europe is fighting for a better world, and we need heroes like you to join our community of more than 700,000 people. Already you’re powering this campaign call, but by clicking "Yes," you'll receive a wider range of campaigns that need your help. Sign up to hear more and make a real difference.

By clicking "Yes, keep me informed" you are supporting this campaign, and agreeing to WeMove Europe using your information for the purpose of this campaign. We might share your name, surname and country with the petition target. Unless you subscribe to receive personalised updates, we will delete your data after the campaign has ended. We will never share your data with any third parties without your permission. See our full privacy policy here.