Glābiet Baltijas cūkdelfīnu

ES Vides, okeānu un zivsaimniecības komisārs Virgīnijs Sinkēvičs un visu Baltijas jūras reģiona valstu vides, zivsaimniecības un aizsardzības ministri.

Šīs iniciatīvas vadītājs: nodibinājums [% inititator_name %].

Petition

Mēs aicinām visu Baltijas jūras valstu vides, zivsaimniecības un aizsardzības ministrus ievērot zinātniskos ieteikumus un sadarboties, lai aizsargātu visvairāk apdraudētos vaļus Eiropā – kritiski apdraudētos Baltijas jūras cūkdelfīnus.

Mēs aicinām Baltijas valstis –

• pilnībā aizsargāt cūkdelfīnus noteiktajās aizsargājamās jūras teritorijās — mūsdienās daudziem trūkst pienācīgas aizsardzības pret kaitīgu zveju un zemūdens troksni;
  • pārtraukt cūkdelfīnu piezveju visā Baltijas jūrā – pat viens zvejas tīklā bojā gājušais Baltijas jūras cūkdelfīns var radīt perspektīvā postošu ietekmi visas populācijas izdzīvošanai;
  • izpētīt kā iespējama cūkdelfīnu dabas aizsardzības un militāro zemūdens aktivitāšu līdzāspastāvēšana – dabas aizsardzībai un militārajai aizsardzībai jāstrādā kopā, lai aizsargātu Baltijas cūkdelfīnus.

* Piezveja ir netīša nemērķa sugu, piemēram, jūras zīdītāju, nozveja zvejas tīklos.

Kāpēc tas ir svarīgi?

Baltijas jūras cūkdelfīns, par kura eksistenci daudzi pat nenojauš, ir tuvu izmiršanai. Tā kā pavisam dzīvo tikai daži simti īpatņu, Baltijas cūkdelfīns ir kritiski apdraudēts, un tam nepieciešama steidzama aizsardzība.

Visnopietnākais cūkdelfīnu apdraudējums ir piezveja zvejniecībā. Pat viens Baltijas jūras cūkdelfīns, kas miris zvejas tīklos, var neatgriezeniski ietekmēt visu populāciju. Lai novērstu šīs kritiski apdraudētās populācijas izzušanu, piezveja ir jāsamazina – ideālā gadījumā līdz nullei. To ir iespējams izdarīt slēdzot nozīmīgas cūkdelfīnu zonas augsta riska zvejai un izmantojot skaņas signālus, akustiskās ierīces, kas brīdina cūkdelfīnus par tīklu klātbūtni. Pingeri (skaņas signālu ierīces) var samazināt piezveju līdz pat 80 %, un tos veiksmīgi izmanto citur pasaulē, lai izvairītos no vaļveidīgo piezvejas, taču Baltijas jūrā tos neizmanto vajadzīgajā apjomā.

Zemūdens troksnis ir vēl viens drauds Baltijas cūkdelfīnam. Spēcīgs troksnis, ko rada sprādzieni un, piemēram, jūras vēja parku būvniecība, cūkdelfīnu var padarīt nedzirdīgu, kas galu galā izraisa dzīvnieku nāvi. Mazāk intensīvs troksnis no kuģošanas vai būvniecības var ietekmēt dzīvnieku uzvedību, piemēram, barošanu vai mazuļu aprūpi. Zemūdens troksnis ir stingri jāierobežo aizsargājamās jūras teritorijās, lai tās varētu būt cūkdelfīniem tik nepieciešamais drošais patvērums.

Parakstiet šo petīciju un palīdziet mums pārliecināt Baltijas jūras valstu vides, zivsaimniecības un aizsardzības ministrus ieviest konkrētus un steidzamus aizsardzības pasākumus #SaveTheBalticPorpoise!

In partnership with:

Sign the Petition

Sign this as
    Not you?

WeMove Europe is fighting for a better world, and we need heroes like you to join our community of more than 700,000 people. Already you’re powering this campaign call, but by clicking "Yes," you'll receive a wider range of campaigns that need your help. Sign up to hear more and make a real difference.

By clicking "Yes, keep me informed" you are supporting this campaign, and agreeing to WeMove Europe using your information for the purpose of this campaign. We might share your name, surname and country with the petition target. Unless you subscribe to receive personalised updates, we will delete your data after the campaign has ended. We will never share your data with any third parties without your permission. See our full privacy policy here.