45.834 van de 75.000 benodigde handtekeningen

Deze petitie wordt geleid door Clean Air Action Group, en ondersteund door het Europees Milieubureau (EEB) en Transport & Environment (T&E).

Petitie tekst

De Russische agressie tegen Oekraïne is voor een groot deel mogelijk gemaakt door de kolossale inkomsten die de Russische regering ontvangt uit de export van aardolie.

Wij roepen de Europese Unie op een volledig verbod in te stellen op de invoer van Russische aardolie, met inbegrip van de invoer van olieproducten die zijn verwerkt in raffinaderijen die Russische aardolie gebruiken.

Wij roepen overheden op alles in het werk te stellen om de Russische regering haar olie-inkomsten te ontnemen en effectieve bewustmakingscampagnes te voeren. Hierin moet worden  uitgelegd dat er misschien tijdelijke ontberingen ontstaan ten gevolge van de stijgende brandstofprijzen, maar dat die ontberingen niets voorstellen in vergelijking met het lijden van de mensen in Oekraïne.

Wij roepen stadsbestuurders op het voortouw te nemen bij de vermindering van het olieverbruik door bewustzijn te creëren en  maatregelen uit te voeren die het auto-en vrachtverkeer in de stad terugdringen.

Wij roepen maatschappelijke organisaties op aandacht te vragen voor de noodzaak om het olieverbruik te verminderen en voor het feit dat als de Russische agressie doorgaat, dit zeer schadelijke gevolgen zal hebben voor alle landen.

Wij roepen iedere burger op ertoe bij te dragen dat Rusland zijn olie-inkomsten misloopt door zijn of haar olieverbruik te verminderen en door maatschappelijke organisaties te steunen die zich hiervoor inzetten.

Kom nu in actie!

 

Waarom is dit belangrijk?

De Russische agressie tegen Oekraïne is mogelijk gemaakt door de kolossale inkomsten die de Russische regering ontvangt uit de export van olie en gas. [1] Aardolie is verreweg de grootste bron van de Russische exportinkomsten: ze zijn vier keer zo groot als de inkomsten uit de gasexport. [2] De Europese Unie en verschillende landen buiten de EU (waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk) hebben al grote stappen gezet om hun import van Russische aardolie te verminderen. [3] Veel landen blijven echter nog steeds Russische aardolie en aardolieproducten invoeren, en sommige daarvan, met name China, India en Turkije, hebben die invoer zelfs aanzienlijk verhoogd. [4]

De EU heeft ook een prijsplafond voor Russische aardolie ingevoerd. Het plafond werkt echter niet zo goed als verwacht, onder andere door een gebrek aan goede handhaving. [5] Bovendien sluit de EU stookolieproducten van derden die uit Russische aardolie geraffineerd zijn uit van het verbod en het prijsplafond. Olieproducten (vooral diesel) verwerkt in Chinese, Indiase en Turkse raffinaderijen blijven dus in grote hoeveelheden naar Europa stromen. [6] Tot overmaat van ramp wordt het merendeel van deze olie en olieproducten vervoerd door westerse bedrijven. [7] Hoewel het prijsplafond de inkomsten van Rusland heeft verminderd, [8] is de olie-export van Rusland niet afgenomen. [9] Dit betekent dat deze export nog steeds een aanzienlijk deel van de inkomsten van de Russische regering verschaft (dit is ook bevestigd door het recente rapport van het Internationaal Energie Agentschap). [10]

Maar zelfs een volledig verbod op de invoer van Russische olie zou onvoldoende zijn vanwege de toenemende illegale en semi-legale handel in Russische olie. [11] Daarom moeten we er met z’n allen alles aan doen om het olieverbruik te verminderen.

Elke euro die voor Russische energie wordt betaald is een euro die een moorddadige oorlog ondersteunt, die onmetelijk leed veroorzaakt, kinderen doodt, huizen verwoest, steden met de grond gelijk maakt en miljoenen doden en door oorlog verscheurde levens veroorzaakt, [12] en verder bijdraagt aan hoge inflatie, voedseltekorten en massale migratie over de hele wereld. [13]

Iedereen kan ertoe bijdragen de Russische regering haar olie-inkomsten te ontnemen, bijvoorbeeld door hun verbruik van benzine en diesel te verminderen. [14]

 

We moeten onmiddellijk in actie komen!

Bronnen

[1] https://www.transportenvironment.org/discover/end-imports-of-russian-oil...

[2] https://www.statista.com/statistics/1314448/russia-fossil-fuel-export-re...

[3] https://www.consilium.europa.eu/en/policies/sanctions/restrictive-measur...

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/03/08/...

https://www.gov.uk/government/publications/notice-to-importers-2953-russ...

[4] https://elements.visualcapitalist.com/the-countries-buying-russian-fossi...

https://www.bbc.com/news/world-asia-india-60783874

https://www.reuters.com/markets/commodities/urals-oil-supplies-turkey-ju...

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-04-28/russian-oil-is-still-...

[5] https://www.globalwitness.org/en/press-releases/scrap-price-cap-ban-russ...

https://www.globalwitness.org/en/campaigns/stop-russian-oil/inside-murky...

[6] https://www.seetao.com/details/202100.html

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-02-05/oil-s-new-map-how-ind...

https://www.globalwitness.org/en/campaigns/stop-russian-oil/shell-vitol-...

https://www.reuters.com/markets/commodities/rising-flow-russian-oil-prod...

[7] https://www.globalwitness.org/en/campaigns/stop-russian-oil/one-year-wes...

https://www.globalwitness.org/en/campaigns/stop-russian-oil/the-price-ai...

https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-26/aging-shadow-fleet-ca...

[8] https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-03/russia-s-revenue-from...

[9] https://www.bruegel.org/dataset/russian-crude-oil-tracker

[10] https://www.iea.org/reports/oil-market-report-february-2023

[11] https://www.economist.com/finance-and-economics/2023/01/29/how-russia-do...

[12] https://bloody.energy/

[13] https://www.ecb.europa.eu/press/blog/date/2023/html/ecb.blog20230224~3b7...

https://www.csis.org/analysis/russia-ukraine-and-global-food-security-on...

https://www.oecd.org/newsroom/russia-s-war-of-aggression-against-ukraine...

[14] https://www.iea.org/reports/a-10-point-plan-to-cut-oil-use

https://cleancitiescampaign.org/

 

Deze campagne is in samenwerking met:

Deel deze petitie met je vrienden