Uratujmy bałtyckie morświny

Petycja zainicjowana przez [% inititator_name %]

Petycja

Wzywamy Ministrów Środowiska, Rybołówstwa i Obrony wszystkich krajów nadbałtyckich do zastosowania się do zaleceń naukowych i wspólnej pracy w celu ochrony najbardziej zagrożonego wieloryba w Europie - krytycznie zagrożonego bałtyckiego morświna właściwego.

Wzywamy kraje nadbałtyckie do:

• Pełnej ochrony morświna w wyznaczonych Morskich Obszarach Chronionych (MPA) - obecnie wiele z nich nie posiada odpowiedniej ochrony przed szkodliwymi połowami i podwodnym hałasem;
  • Zaprzestania przyłowu morświna na całym Morzu Bałtyckim - nawet jeden morświn bałtycki martwy w sieci rybackiej może mieć katastrofalny wpływ na przetrwanie populacji;
  • Zbadania możliwości współistnienia ochrony przyrody morświna i wojskowych działań podwodnych - Ochrona przyrody i obrona wojskowa muszą współpracować w celu ochrony morświna bałtyckiego.

* Przyłów to niezamierzony połów gatunków niebędących celem połowu, na przykład ssaków morskich, w sieciach rybackich.

Morświn bałtycki, o którego istnieniu wiele osób nawet nie wie, jest bliski wyginięcia. Pozostało zaledwie kilkaset osobników, dlatego bałtycki morświn jest krytycznie zagrożony i wymaga pilnej ochrony.

Najpoważniejszym zagrożeniem dla morświnów jest przyłów w rybołówstwie. Nawet jeden morświn bałtycki martwy w sieci rybackiej może mieć niszczący wpływ na populację. Aby zapobiec wyginięciu tej krytycznie zagrożonej populacji, przyłów musi zostać ograniczony - najlepiej do zera. Można tego dokonać poprzez zamknięcie ważnych dla morświnów obszarów dla połowów wysokiego ryzyka oraz poprzez użycie pingerów, urządzeń akustycznych ostrzegających morświny o obecności sieci. Pingery mogą ograniczyć przyłów nawet o 80% i są z powodzeniem stosowane na całym świecie w celu uniknięcia przyłowu waleni, ale nie są one wykorzystywane w takim stopniu, w jakim jest to potrzebne w Morzu Bałtyckim.

Innym zagrożeniem dla morświna bałtyckiego jest hałas podwodny. Głośny hałas spowodowany eksplozjami i budową np. morskich farm wiatrowych może spowodować głuchotę morświna, co ostatecznie doprowadzi do jego śmierci. Mniej intensywny hałas pochodzący z żeglugi lub budowy może powodować zakłócenia ważnych zachowań, takich jak karmienie czy pielęgnacja. Podwodny hałas powinien być ściśle ograniczony w Morskich Obszarach Chronionych (MPA), aby mogły one być bezpiecznymi przystaniami, których morświny potrzebują.

Podpisz tę petycję i pomóż nam naciskać na Ministrów Środowiska, Rybołówstwa i Obrony wokół Morza Bałtyckiego, aby wprowadzić konkretne i pilne środki ochrony dla #SaveTheBalticPorpoise!

Partnerzy:

Podpisz petycję

Witaj,
    To nie Ty?

Zależy Ci na wprowadzaniu zmian tak samo jak nam. Klikając „Tak", dołączasz do naszej społeczności liczącej ponad 700 tysięcy osób, które walczą o lepszy świat. Bądź na bieżąco z naszymi kampaniami i postępami, których udaje nam się dokonać.

Klikając przycisk „Tak, chcę być w kontakcie!”, wyrażasz poparcie dla tej kampanii i zezwalasz WeMove Europe na wykorzystanie Twoich danych do celów tej kampanii. Adresatowi petycji możemy przekazać Twoje imię i nazwisko oraz kraj. Usuniemy Twoje dane po zakończeniu kampanii, chyba że wyrazisz zgodę na otrzymywanie od nas spersonalizowanych e-maili o naszych kampaniach. Nigdy nie udostępnimy informacji o Tobie żadnym stronom trzecim bez Twojego zezwolenia. Tu możesz przeczytać naszą pełną politykę prywatności.