Curtea Constituțională a României Reprezentanților Uniunii Europene în România Virginijus Sinkevičius, Comisarul Mediului Inconjurător, al Oceanelor si Pescuitului; Barna Tánczos, Ministrul Mediului Înconjurător, al Apelor si Pădurilor.
Esta es una petición de Mihaela Pirvu
Texto de la petición
Solicităm Curții Constituționale a României să declare neconstituțională și împotriva a patru Directive UE (Directiva Cadru privind Apa, Directiva privind conservarea păsărilor sălbatice, Directiva Habitate și Directiva privind evaluarea repercusiunilor anumitor proiecte publice și private asupra mediului), propunerea legislativă care ar permite construirea de hidrocentrale în arii protejate (Pl-x nr. 132/2022 de modificare a Ordonanței Guvernului nr. 57/2007 privind regimul spațiilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale protejate, florei și faunei).
Por qué es importante
Acest proiect de lege, promovat de unii reprezentanți politici români, își propune să modifice limitele spațiilor protejate Natura 2000 (modificări care contravin legislației europene), pentru a putea derula proiecte fără studiu de impact asupra mediului pe motivul că sânt “de interes public”. Pentru început, se urmărește reluarea construcției a 3 hidrocentrale situate în arii protejate de mare valoare ecologică care au fost proiectate în secolul trecut, rezultat al unei dictaturi comuniste cu idei megalomane. Pentru o creștere de nici 0,5% din producția anuală a țării (conform ANRE, Autoritatea Națională de Reglementare în Energetică), sunt puse în pericol habitate de mare valoare ecologică, pădure primară, vitală în lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice globale si care reprezinta habitatul multor specii de flora si fauna. Râuri precum Jiu, Răstolița, Valea Bradului și alte râuri valoroase care traversează Carpații riscă să fie sacrificate pentru o producție de energie electrică nesemnificativă. Toate acestea fără a ține cont de faptul că seceta este din ce în ce mai evidentă și în această regiune.
Aprobarea acestei legi ar da frâu liber acțiunilor fără respect pentru natura, ceea ce este deja o problema în aceasta regiune. Cetăţenii români si în general europenii avem dreptul de a ne bucura de acest plămân verde european.
Proiectul de lege a trecut prin Camera Deputaților și Senat, obținând majoritatea voturilor în martie 2022. Întrucât este considerat neconstituțional și încalcă mai multe directive europene, a fost înaintat Curții Constituționale, care a amânat din nou dezbaterea până la data de 26 Octombrie 2022. Este necesar să ne facem auziti și să reamintim judecătorilor curții constituționale că îi sprijinim în luarea deciziei corecte.
Te rog, semnează!