1 128 z 2 000 podpisów

Petycja zainicjowana przez partia Razem

Do prezydentki Gdańska Aleksandry Dulkiewicz i Rady Miasta Gdańska

Domagamy się natychmiastowego zdemontowania pomnika księdza Jankowskiego ze skweru jego imienia w Gdańsku!

Ksiądz prałat Jankowski był w latach 80. proboszczem parafii św. Brygidy w Gdańsku i kapelanem opozycyjnej Solidarności. Niedawno media ujawniły udokumentowane, nie budzące żadnych wątpliwości przypadki stosowania przez niego drastycznej przemocy seksualnej wobec dzieci - w tym gwałtów i napastowania nieletnich - od początku jego kapłańskiej kariery, aż po późne lata życia. Pomnik księdza Jankowskiego w Gdańsku został obalony 21 lutego w nocy przez trójkę aktywistów. Dwa dni później na miejsce przywrócili go członkowie związku zawodowego Solidarność.

Na najbliższej sesji Rady Miasta Gdańska, 7 marca, ma być procedowana uchwała, które zobowiąże władze Gdańska m.in. do likwidacji pomnika. My niżej podpisane i podpisani, zwracamy się do prezydentki miasta oraz radnych miejskich o poparcie tej uchwały i jak najszybsze zdjęcie z Gdańska i Polski hańby miasta i kraju, która pedofili wynoszą na piedestały.

Żadne zasługi nie niwelują krzywdy. Precz z pomnikiem!

Dorzucisz się?

Czasem trudno sobie wyobrazić, jak wiele może zmienić jedna osoba. Ale kiedy wiele osób działa razem, wspólnie możemy budować lepszą Europę.

Dzięki platformie YouMove każda osoba może wziąć sprawy w swoje ręce i walczyć o to, żeby najbliższa okolica, jak i cała Europa była lepszym miejscem dla nas wszystkich. Jednak żeby móc rozwijać YouMove będziemy potrzebować także Twojego wsparcia.

Dorzucisz się, żebyśmy mogli prowadzić zwycięskie kampanie razem z naszą społecznością?

Jak się dorzucić w inny sposób?

Możesz zrobić przelew na nasze konto:

Berlin, Niemcy

Dorzuć się używając
Przejrzyste i odpowiedzialne korzystanie z darowizn jest dla nas bardzo ważne – więcej informacji o tym jak wydajemy pieniądze znajduje się na tej stronie.

Dziękujemy za Twój podpis!

Czy znasz kogoś, kogo mogłaby poruszyć ta sprawa? Napisz do niego lub do niej email i poproś o podpisanie petycji.