86,946 of 100,000 signatures

Προς την ιταλική κυβέρνηση
Προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις της Ευρώπης
Προς όλους τους Ευρωπαίους πολίτες

Το κάλεσμα που ακολουθεί αποτελεί συνέχεια του καλέσματος που δημοσιεύτηκε στις 27 και 28 Ιουνίου έχοντας συλλέξει 700 υπογραφές στην εφημερίδα Le Monde στο Παρίσι και στην εφημερίδα Il Manifesto στην Ρώμη: «Sea-Watch 3 : C’est maintenant qu’il faut inverser la destruction du droit et de l’humanité». Το παρόν κάλεσμα είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενάντια στην ποινικοποίηση της διάσωσης στη θάλασσα, «Comité Européen contre la Criminalisation du Sauvetage en Mer » (CECCSM).

Διεθνές κάλεσμα

Ο υπουργός Ματέο Σαλβίνι, που φαίνεται να ασκεί πλέον στην χώρα του απεριόριστη εξουσία, διέταξε την σύλληψη της καπετάνισσας Κάρολας Ρακέτε [Carola Rackete] ως εκτός νόμου, κατηγορώντας την για αντίσταση στις κρατικές αρχές, αντίσταση ή βία απέναντι σε πολεμικό πλοίο. Προχώρησε επίσης στην κατάσχεση του πλοίου της ως ‘πειρατικό πλοίο’, ενώ απειλεί την ιδιοκτήτρια του πλοίου ΜΚΟ με ένα πρόστιμο μαμούθ δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Εξωθεί έτσι την αχρειότητα στα όρια του παραληρήματος. Είναι αυτός ο ίδιος που θέτει την Ιταλία εκτός διεθνούς δικαίου και που παραβιάζει αναφανδόν τις θεμελιώδεις αρχές από τις οποίες αντλούν τα κράτη μας την δημοκρατική τους νομιμότητα. Μια τέτοια πολιτική θα έχει σοβαρότατες συνέπειες αν δεν την σταματήσουμε.

Από την πλευρά της, η καπετάνισσα του Sea-Watch 3 δεν έκανε παρά το καθήκον της: ‘παραβίασε τον αποκλεισμό’ των λιμανιών από τις ιταλικές αρχές μετά από 14 ημέρες ολιγωρίας της ΕΕ και μετά την ομολογία αξιοθρήνητης ανικανότητας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ελλιμένισε, παρά την απαγόρευση, το πλοίο της στην Λαμπεντούζα για να σώσει τους επιβάτες της που διέτρεχαν κίνδυνο. Ανέλαβε την ευθύνη και το ρίσκο, αλλά δεν θα πρέπει να καταβάλει ένα τόσο άδικο τίμημα. Εναπόκειται στους ευρωπαίους πολίτες και στις κυβερνήσεις τους - που είναι άμεσα εμπλεκόμενες – να πράξουν άμεσα ό, τι χρειαστεί για να σταματήσει τώρα η παράνομη και επονείδιστη δίωξη ενάντια στους διασώστες και το πλήρωμα του Sea-Watch 3.

Αλλά ας μην ξεχνάμε πως μια άλλη γερμανίδα καπετάνισσα διώκεται στην Ιταλία επειδή έσωσε περισσότερες από χίλιες ζωές στην Μεσόγειο : κατηγορούμενη για υποκίνηση σε παράνομη μετανάστευση και για συνενοχή με τους «διακινητές», η Πία Κλεμπ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση και σε πρόστιμο 15.000 ευρώ. Κάτι που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση πολλών ανθρώπων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά δεν φαίνεται να συγκινεί καθόλου τις κυβερνήσεις μας. Πρόκειται για μια προσπάθεια τρομοκράτησης των διασωστών, όμως μετά την Κάρολα και την Πία θα υπάρξουν άλλες και άλλοι που θα πάρουν ένα ανάλογο ρίσκο για να σταματήσουν την εκατόμβη πνιγμών που συνεχίζεται στη Μεσόγειο με την συνενοχή των κρατών τα οποία όφειλαν να την αποτρέψουν.

Απαιτούμε από την ιταλική κυβέρνηση να σταματήσει τις διώξεις και να αποφυλακίσει άμεσα την καπετάνισσα Ρακέτε, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα το Sea-Watch 3 ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την αποστολή του. Απαιτούμε να υποδεχτεί τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που διασώθηκαν από τον πόλεμο και τον πνιγμό, σε συνεργασία με ΜΚΟ και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου με ορθό τρόπο.. Απαιτούμε να πάψει να ποινικοποιεί την αλληλεγγύη που ασκείται από τους ίδιους της τους πολίτες για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απαιτούμε να πάψει να στρέφει την κοινή γνώμη εναντίον μεταναστών που στερούνται τα πάντα και εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αφρική.

Καλούμε το νέο Ευρωκοινοβούλιο να προτείνει, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί και τις Κυβερνήσεις να αποφασίσουν επιτέλους μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και προστασίας των προσφύγων, στο πνεύμα της Σύμβασης της Γενεύης, καθώς επίσης και σαφείς κανόνες δίκαιης κατανομής των προσφύγων. Είναι επείγον η Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να αποκαταστήσει την ηθική της νομιμότητα, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα την πολιτική της ικανότητα. Οφείλει να σεβαστεί τις συμβάσεις SOLAS και SAR που επιβάλλουν την υποχρεωτική αποβίβαση των διασωθέντων στη θάλασσα σε ασφαλές λιμάνι και να αναγνωρίσει πως ούτε η Λιβύη, ούτε η Τυνησία, δεν είναι σήμερα ασφαλείς προορισμοί όπου οι πρόσφυγες μπορούν να επιστραφούν. Οφείλει να προχωρήσει στην επανέναρξη θαλάσσιων επιχειρήσεων διάσωσης, και να πάψει να χρηματοδοτεί και να εκπαιδεύει τους αποκαλούμενους ακτοφύλακες της Λιβύης οι οποίοι, εν ονόματι της πάλης ενάντια στην παράνομη διακίνηση, καταδιώκουν τους πρόσφυγες και τους υποβάλλουν σε βασανιστήρια. Όποια άλλη στάση είναι στην πραγματικότητα εγκληματική, και διαιωνίζει την σημερινή γραμμή υποκρισίας, δειλίας και ηλιθιότητας. Επιδιώκοντας να αποφύγει τάχα τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της, η Ευρώπη τις οξύνει και καταστρέφει το ίδιο της το μέλλον.

Τέλος καλούμε τους πολίτες της Ευρώπης, να εναντιωθούν στην πολιτική εχθρότητας απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για την οποία η Ιταλία σήμερα περηφανεύεται, ενώ, με πιο υποκριτικό τρόπο, η ίδια πολιτική ασκείται κι από άλλες χώρες. Τους καλούμε να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην Κάρολα Ρακέτε και την Πία Κλεμπ. Την ώρα που ο Σαλβίνι και οι όμοιοί του επιχειρούν να μας συμπαρασύρουν στην αχρειότητα, αυτές οι θαρραλέες γυναίκες, μαζί με τα πληρώματά τους, αποτελούν την τιμή της ευρωπαϊκής ηπείρου. Πολίτες της Ευρώπης, ας παλέψουμε για την απελευθέρωση και την αθώωσή τους και ας συμμετάσχουμε στον αγώνα τους που έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση. Αυτός ο αγώνας είναι σίγουρα δύσκολος, αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι υπεράνω αμφισβήτησης: ενάντια στην αυθαιρεσία, ενάντια στην ξενοφοβική υστερία και τον ρατσισμό, για το δίκαιο και την ανθρώπινη ζωή, για την φιλοξενία, ας σταθούμε στο πλευρό αυτών που πρωτοστατούν στη διάσωσή της. Ας μην σιωπήσουμε, παραμένοντας παθητικοί θεατές μπροστά σε όσα συμβαίνουν.

Photo: SeaWatch

Προώθησε την έκκληση (petition) στους φίλους σου

You're signing this as Not you? Click here