133 660 z 150 000 podpisów

Do rządów i posłów w Islandii, Norwegii, Szkocji i Irlandii:

Petycja zainicjowana przez Patagonia

Jako pełni obaw obywatele państw Europy zwracamy się do Państwa o powstrzymanie spustoszenia, które sieją wśród dzikich ryb i okolicznych ekosystemów hodowle łososia w otwartych sieciach. Zwracamy się do Państwa o natychmiastowe wprowadzenie zakazu zakładania nowych hodowli ryb w otwartych sieciach oraz o nakaz stopniowego zamykania tych już istniejących.

Wśród dziewiczych islandzkich fiordów żyje imponująca liczba organizmów morskich, którym zagraża rozprzestrzenianie się wielkoskalowych farm łososia. Także w Norwegii, Szkocji i Irlandii przybrzeżne ekosystemy odczuwają negatywny wpływ rozwoju tej branży.

Europa stanęła w obliczu decyzji, która może zmusić całą branżę do odejścia od tej destrukcyjnej metody hodowli łososi w otwartych sieciach, przez które do środowiska trafiają choroby, pasożyty i zanieczyszczenia. Ta zmiana jednak nie dojdzie do skutku bez nacisku na opracowanie ustaw i programów motywacyjnych, które według ekspertów są pilnie potrzebne w tych krajach.

W Islandii rząd niebawem będzie głosować nad projektem ustawy, która umożliwiłaby największym przedsiębiorstwom z sektora akwakultury hodowlę olbrzymiej liczby łososi w otwartych sieciach. Lokalne grupy walczą o zmianę tego projektu i zwracają się o pomoc do obywateli całej Europy.

W Norwegii, Szkocji i Irlandii hodowle łososi prowadzone są przez duże przedsiębiorstwa, zdolne do wywierania wpływów porównywalnych do korporacji z przemysłu naftowego. Organizacje ekologiczne od wielu lat walczą przeciwko użyciu otwartych sieci do hodowli ryb. Rządy wreszcie zdały sobie sprawę, że potrzebne jest odpowiednie działanie, ale są zbyt opieszałe.

Jeśli chcemy chronić dzikiego łososia atlantyckiego i troć, z połowu których utrzymuje się wiele przybrzeżnych i nadrzecznych społeczności – musimy zapobiec powstawaniu tych zagrażających środowisku hodowli ryb.

Przygotujmy ogromną petycję wzywającą do zakazu hodowli łososia w otwartych sieciach. Nasze podpisy zostaną dostarczone do parlamentu Islandii przed kluczowym głosowaniem oraz zostaną wręczone podmiotom podejmującym decyzje w Norwegii, Szkocji i Irlandii. Patagonia współpracuje z lokalnymi organizacjami, aby nasze głosy wpłynęły na zmianę obecnej sytuacji. Złóż podpis!

Petycję popiera:
North Atlantic Salmon Fund – Islandia
Reddvillaksen – NASF Norway
Salmon and Trout Conservation – Szkocja
Salmon Watch – Irlandia

Hodowle łososi w otwartych sieciach sieją spustoszenie wśród dziewiczych fiordów i rzek Islandii, Norwegii i Szkocji. Mamy szansę to zmienić. Podpisz petycję, aby #OcalićDzikiegoŁososia już teraz:

Patagonia jest producentem odzieży outdoorowej z certyfikatem B-Corporation. Firma ta słynie na całym świecie ze swojego zaangażowania na rzecz aktywizmu środowiskowego oraz darowizn pieniężnych i rzeczowych o wartości przekraczającej 104 mln USD rocznie na rzecz grup obywatelskich. Najnowszy film dokumentalny zrealizowany przez firmę Patagonia, który wyświetlany jest w europejskich kinach w kwietniu i maju, omawia rolę hodowli łososia w otwartych sieciach. Dowiedz się więcej na ten temat i znajdź seans w pobliżu: https://eu.patagonia.com/eu/artifishal.html

Zdjęcie: Corin Smith

Dorzucisz się?

Czasem trudno sobie wyobrazić, jak wiele może zmienić jedna osoba. Ale kiedy wiele osób działa razem, wspólnie możemy budować lepszą Europę.

Dzięki platformie YouMove każda osoba może wziąć sprawy w swoje ręce i walczyć o to, żeby najbliższa okolica, jak i cała Europa była lepszym miejscem dla nas wszystkich. Jednak żeby móc rozwijać YouMove, będziemy potrzebować także Twojego wsparcia.

Dorzucisz się, żebyśmy mogli prowadzić zwycięskie kampanie razem z naszą społecznością?

Jak się dorzucić w inny sposób?

Możesz zrobić przelew na nasze konto:

Berlin, Niemcy

Dorzuć się używając
Przejrzyste i odpowiedzialne korzystanie z darowizn jest dla nas bardzo ważne – więcej informacji o tym jak wydajemy pieniądze znajduje się na tej stronie.

Dziękujemy za Twój podpis!

Czy znasz kogoś, kogo mogłaby poruszyć ta sprawa? Napisz do niego lub do niej e-mail i poproś o podpisanie petycji.