136.428 din 175.000 de semnături

Aceasta petitie a fost initiata de Fundatia EuroNatur Foundation si Agent Green

Petiție

Prim-ministrului Romaniei,

Noi, cetatenii Romaniei, ai Europei si din toata lumea – va scriem cu extrema ingrijorare pentru situatia padurilor virgine din Romania.

Ultimele intinderi de paduri virgine ale Europei se gasesc in Romania, insa sunt distruse si defrisate progresiv. In mod nejustificat si complet ilegal, desemnarea parcurilor nationale si a siturilor Natura 2000 nu pare sa ofere suficienta protectie impotriva buldozerelor si a drujbelor.

Parcurile nationale si siturile Natura 2000 au rolul de a conserva cele mai valoroase comori nationale. Generatia noastra are reponsabilitatea sa le pastreze pentru generatiile viitoare. Acestea sunt rezerve importante de carbon, banci de gene, adevarate laboratoare stiintifice, fabrici de oxigen, casa pentru numeroase specii - multe pe cale de disparitie - care nu se gasesc altundeva pe Pamant.

Va cerem interventia imediata pentru a pune capat acestei tragedii naturale. Guvernul Romaniei trebuie sa actioneze acum in conformitate cu obligatiile sale de a gestiona parcurile nationale si siturile Natura 2000 pentru consevarea naturii.
Cu deosebit respect, va cerem urmatoarele:

• Oprirea exploatarilor comerciale in parcurile nationale si padurile virgine;
  • Acordarea un moratoriu pentru taierile in toate padurile potential virgine din Romania si imbunatatirea implementarii programului de protectie a padurilor virgine;
  • Asigurarea ca padurile virgine si padurile cu structuri naturale din toate siturile Natura 2000 sunt conservate conform legislatiei UE care interzice deteriorarea habitatelor naturale si distrugerea speciilor protejate;
  • Introducerea de noi delimitari ale parcurilor nationale, bazate pe criterii stiintifice, si includerea tuturor padurilor virgine si padurilor cu structuri naturale in zona de stricta protectie;
  • Eliminarea tuturor neregulilor legislative referitoare la protejarea padurilor virgine si dezvoltarea unei baze legale care respecta intocmai criteriile IUCN pentru managementul parcurilor nationale. Aceasta trebuie sa includa non-interventia pe minim 75% din suprafata parcurilor nationale, interzicerea exploatarii forestiere comerciale si stabilirea unui mecanism de compensare pentru proprietarii de paduri privati si municipali;
  • Implementarea unei noi administratii de management de parcuri nationale, complet finantata, cu reposnsabilitatea unitara si coerenta de a gestiona parcurile nationale pentru conservarea naturii;
  • Declararea de noi parcuri nationale care protejeaza valorile naturale impresionante ale Romaniei, in special Tarcu, Ciucas, Giumalau si Muntii Fagaras;
  • Dezvoltarea unei strategii nationale integrate de ecoturism, care sa asigure conservarea parcurilor nationale si sa ofere sustinere comunitatilor locale.
Parcurile nationale si siturile Natura 2000 din Romania sunt casa unora dintre cele mai importante comori naturale ale Europei. Viitorul lor este in mainile Dvs. Aveti ocazia de a oferi o lectie de leadership care va fi amintita multe generatii. Va solicitam sa actionati pentru binele tuturor si sa protejati pentru totdeauna comorile naturale ale Romaniei.

Cu multumiri,

**Semnatura ta**

De ce e important?

Romania este casa ultimelor si celor mai mari paduri virgine ramase in Europa, cu exceptia Scandivaniei, si adaposteste cea mai mare populatie de ursi, lupi si rasi din Europa. Insa padurile Romaniei, incluzand parcurile nationale si siturile Natura 2000, sunt sub asediu chiar in acest moment. In loc sa fie protejate, aceste locuri impresionante si atat de valoroase din punct de vedere al biodiversitatii sunt distruse in fiecare zi de buldozere si drujbe in urma carora dispar paduri virgine care exista de mii de ani.

Dimensiunile tragediei sunt imposibil de masurat. Ritmul defrisarilor este cu mult mai accelerat decat cel care a declansat revolta internationala si o binevenita interventie a Curtii Europene in cazul padurii Bialowieza din Polonia.

Masacrul se intampla inclusiv in timpul Presedintiei UE, detinuta de Romania in perioada 1-30 iunie 2019. Se intampla in fata UE si cu sustinerea permanenta a guvernului Romaniei. O interventie urgenta este mai mult decat necesara, pentru a confirma respectarea legilor si pentru a proteja mostenirea naturala extraordinara a Romaniei.

Avem nevoie de ajutorul tau pentru a opri distrugerea rapida a padurilor virgine din Romania. Trebuie sa protejam comorile naturale ale Europei cat inca mai putem.

Romania are Presedintia UE pana pe data de 30 iunie. Europa va urmari cu atentie daca se vor lua initiative pentru conservarea ultimelor mari paduri virgine din Europa, pentru ca ele sa existe si pentru urmatoarele generatii.

Avem nevoie de cat mai multe voci pentru a sustine padurile Romaniei si pentru a atrage atentia asupra lor in aceasta perioada. Aceasta petitie va fi trimisa prim-ministrului Romaniei, minstrului mediului, Comisiei Europene si Parlamentului European.

Ai ocazia sa salvezi cea mai valoroasa mostenire naturala europeana. Te rugam fii vocea padurilor si cere protectie imediata pentru padurile virgine ale Romaniei, care nu pot fi inlocuite.

Următorul pas: dă de veste