201,714 от 250,000 подписа

Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка, Марио Сентену, председател на Еврогрупата и министрите на финансите на всички европейски държави-членки

Тази петиция се ръководи от Безусловен Базов Доход Европа

Текст на петицията

Призоваваме Европейския съюз, и по-специално Еврогрупата, да създаде финансов инструмент, ръководен от ЕС, чрез който да се подкрепят всички държави-членки на ЕС при бързото въвеждане на безусловен базов доход като спешна мярка за предоставяне на бързо и освободено от бюрократични процедури облекчение за всички в Европа, чиято икономическа сигурност и съществуване са застрашени от кризата с коронавирус.

ЗАЩО ТОВА Е ТОЛКОВА ВАЖНО?

С всеки изминал ден списъкът на хората, които са загубили източника си на доходи и не знаят накъде да се обърнат, главоломно нараства.Фризьори, таксиметрови шофьори, собственици на ресторанти, учители по музика, фитнес треньори, рецепционисти в хотели, стюардеси, сервитьори, екскурзоводи и безброй други не знаят как ще плащат сметките си.

Несигурността е навсякъде и може да се усети във всеки разговор. Колко ще продължи това? Какво да правя? Колко дълго още ще трябва да плащам за хранителни продукти от своите спестявания?

Ето защо европейските лидери трябва да се активизират и да незабавно да заявят: Ще помогнем! ЕС разполага със средствата и правомощията да го направи сега.

Политиката вече се измества - дори към привидно необичайни области. Правителството на Съединените щати току-що обяви плащане от 1000 долара за всички граждани на САЩ в продължение на два месеца. 1 Правителството на Обединеното кралство също не изключва подобна мярка. 2 Извънредните плащания присъстват в заглавията на водещите новини. Още преди да го разберем, лидерите на ЕС ще осъзнаят това. Нека се уверим, че са го разбрали както трябва.

След последната голяма криза през 2008 г. ЕС вложи трилиони евро във фалиращия финансов сектор. Сега е време да подкрепи хората.

Базовият доход е безусловно месечно плащане за всеки човек в размер, който гарантира базисно ниво на ежедневна сигурност. Системата е лесна, бърза за въвеждане и изисква минимални бюрократични процедури. 3

Знаем още, че европейските институции работят по мащабен спасителен план. Това е моментът, в който можем да повлияем на това, което те ще решат и да признаем възможността да се направи голяма промяна. 4

Времената на кризи могат да разкрият най-доброто или най-лошото в нас. Нека изберем най-доброто. Много хора използват това като възможност за творчество и солидарност. ЕС също трябва да направи това.

В момента цялата икономическа система се променя. Догмите падат, традиционните значения се променят. Лидерите търсят решения. Те бяха много креативни, когато спасяваха банките, могат да бъдат креативни и сега, в момент, когато 22% от европейците, които вече са изложени на риск от бедност, сега са изложени на нарастващата опасност от по-нататъшно задълбочаване на проблема. 5 Трябва да сме сигурни, че ЕС ще действа. Подпиши!

Препратки:

  1. https://www.newsweek.com/4000-1000-tax-breaks-lawmakers-economists-weigh-solutions-help-americans-amid-economic-1493098
  2. https://www.telegraph.co.uk/business/2020/03/18/johnson-considers-giving-free-cash/
  3. ЕС ще създаде фонд и гарантира минималното плащане. Държавите-членки, които разполагат с необходимата техническа база, ще разпределят парите и ще добавят повече, ако искат.
  4. https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2020/html/ecb.pr200318_1~3949d6f266.en.html
  5. Един от основните източници може да бъде така нареченото количествено облекчаване - там, където Европейската централна банка ще купува държавни или други ценни книжа, за да добави пари директно в икономиката. Решението на ЕЦБ от 18 март 2020 г. да отпусне 750 милиарда за справяне с кризата с коронавируса показва, че парите могат да бъдат предоставени бързо, ако е необходимо. https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2020/html/ecb.pr200318_1~3949d6f266.en.html

    https://ec.europa.eu/eurostat/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=t2020_50&language=en


Следваща стъпка — споделете каузата

Подписвам се като Не сте вие? Кликнете тук