178.089 of 200.000 signatures

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke Mário Centeno, az eurócsoport elnöke Az EU tagállamok pénzügyminiszterei

Az Unconditional Basic Income Europe petíciója

Petíció szövege

Kérjük az Európai Uniót, különös tekintettel az eurócsoportra, egy olyan pénzügyi megoldás létrehozására, amellyel támogatni tudja a feltétel nélküli alapjövedelem, mint vészhelyzeti intézkedés gyors bevezetését minden tagállamban, gyors és hatékony segítséget nyújtva mindenkinek, akinek a megélhetése veszélybe került a koronavírus okozta válsághelyzet miatt.

Miért fontos ez?

Egyik napról a másikra számtalan ember veszítette el a jövedelmét, és nem tudják, kihez forduljanak. Fodrászok, taxisofőrök, étteremvezetők, zenetanárok, edzők, recepciósok, légiutaskísérők, pincérek, idegenvezetők és még sokan mások nem tudják, hogyan fogják fizetni a számláikat.

A bizonytalanság mindenütt jelen van, minden beszélgetésből kiérezhető. Meddig tart még ez a helyzet? Mit tudok egyáltalán tenni? Meddig kell még a megtakarításaimból vásárolnom a mindennapi élelmiszert?

Szükség van az európai vezetők fellépésre, hogy késlekedés nélkül kijelentsék: segíteni fogunk!az európai vezetők fellépésre, hogy késlekedés nélkül kijelentsék: segíteni fogunk!

Politics are already shifting - even in seemingly unlikely places. The United States government just announced a $1000 payment for all US citizens for two months. [1] The UK government is not excluding a similar measure. [2] Extraordinary payments are making headlines in mainstream media. Before we know it, EU leaders will be on to this. Let’s make sure they get it right.

Az alapjövedelemmel kapcsolatos politika az utóbbi időkben nagyon sokat változott, még a legvalószínűtlenebb helyeken is. Az Egyesült Államok például nemrég jelentett be egy két hónapon át fizetett, 1000 dollár értékű segítséget minden állampolgár részére. [1] Az Egyesült Királyság kormánya sem tart kizártnak hasonló intézkedéseket a jövőben. [2]

Az ilyen rendkívüli juttatások világszerte főszerepet kapnak a médiában. A mi feladatunk felhívni az uniós vezetők figyelmét a lehetőségre. A 2008-as világválság óta az Unió több ezer milliárd eurót költött a küszködő pénzügyi szektor támogatására. Most elérkezett az idő, hogy az embereknek segítsen.

Az ún. alapjövedelem egy feltételek nélküli, havi gyakoriságú jövedelem minden ember számára, olyan összegben, amely garantálni tudja a biztonságos megélhetést a mindennapok során. A rendszer egyszerű, könnyen bevezethető és nem igényel bonyolult bürokráciát. [3]

Crises can bring out the best or worst in us. Let's go for the best. Many people are using this as an opportunity for creativity and solidarity. The EU must also do this.

Tudjuk, hogy. az uniós intézmények már dolgoznak egy nagy segélytervezeten. a lehetőség, hogy befolyással legyünk a döntésükre, és felismerjük a lehetőséget a változtatásra. [4]

Egy válság a legjobbat és a legrosszabbat is ki tudja hozni belőlünk. Döntsünk most a legjobb mellett. Sokan megmutatták, hogy jelenlegi helyzet jó lehetőség a kreativitásunk és a szolidaritásunk megmutatására. Az EU-nak is ezt a példát kell követnie.

A világgazdaság most különösen gyors ütemben változik. Dogmák dőlnek meg, nézpontok változnak. A vezetők új megoldásokat keresnek. Korábban már bizonyították kreativitásukat, amikor a bankok megmentése volt a feladat, tehát most is bizonyíthatnak, mikor az európai emberek 22%-át komoly anyagi gondok veszélyeztetik. [5] Tennünk kell róla, hogy az EU cselekedjen.

Írd alá te is a petíciót!

Hivatkozások:

1. https://www.newsweek.com/4000-1000-tax-breaks-lawmakers-economists-weigh-solutions-help-americans-amid-economic-1493098
  2. https://www.telegraph.co.uk/business/2020/03/18/johnson-considers-giving-free-cash/
  3. Az EU létrehozna egy alapot a meghatározott minimum jövedelem biztosítására. A tagállamok, melyek rendelkeznek az ehhez szükséges technikai feltételekkel, osztanák szét a pénzt, illetve maguk is hozzáadhatnak a kerethez.
  4. https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2020/html/ecb.pr200318_1~3949d6f266.en.html
  5. Erre jó módszer lehet az ún. mennyiségi lazítás, melynek során az Európai Központi Bank állam- és egyéb kötvényeket vásárolna, így juttatva pénzt közvetlenül a gazdaságba. Az EKB március 18-i döntése 750 milliárd euró átcsoportosításáról a koronavírus okozta válság kezelésére is azt jelzi, hogy van olyan pénz, ami szükség esetén rendelkezésre áll erre a célra. https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2020/html/ecb.pr200318_1~3949d6f266.en.html

Please can you chip in?

A WeMove közössége elkötelezett a közös értékeink mellett. Annak érdekében, hogy függetlenek maradjunk, sosem fogjuk kormányok vagy vállalatok pénzét elfogadni – a kampányokat azonban finanszíroznunk kell, ezért a segítségedre van szükségünk

Ha csak havonta néhány eurót adományozol, már nagyon sokat segítesz a közösségünknek, hogy egy jobb Európáért dolgozhassunk.

Other ways of giving

You can transfer your donation to our bank account

Berlin, Germany

Donate with
We want to be transparent and accountable about how we spend your donations - for more information please see our Donation Policy.

Next step - spread the word

Köszönjük, hogy aláírtad a vészhelyzeti alapjövedelemről szóló petíciónkat.

Oszd meg ezt a lehetőséget a családoddal és az ismerőseiddel is.

You're signing this as Not you? Click here