Til: Formand for EU-kommissionen Ursula von der Leyden og EU’s højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik Josep Borrell
Udarbejdet af arrangører af og deltagere i solidaritetsaktioner i Europa
Appel
De seneste begivenheder i Rusland, forbundet med mordforsøget på Aleksei Navalnyj og efterfølgende anholdelse af ham, har fremkaldt en bølge af protester såvel i Rusland som i alle verdens lande, hvor der bor russiske statsborgere. Lørdag den 23. januar blev der gennemført støtteaktioner i snesevis af verdenslande, hundredevis af byer – fra Tokyo til San Francisco.
I Europa kom tusindvis af russiske og europæiske borgere til disse aktioner - for at støtte Aleksei Navalnyj i hans kamp, kræve hans løsladelse, frihed til alle russiske politiske fanger og ukrainske Kreml-fanger, og også for at udtrykke deres solidaritet med de russere, der ønsker et demokratisk og moderne land i dynamisk udvikling og fri for Putins personalistiske regime.
I mange europæiske lande har man henvendt sig til Dem, og det er denne henvendelse vi sender i dag i form af denne kollektive appel.
Vi vil sige til Dem, at i dag er vi nået frem til det punkt, hvor det er på tide at sige: ”Nu er det nok!”.
- Man kan ikke længere lade som om Vladimir Putin repræsenterer Ruslands eller russiske borgeres interesser!
- Man kan ikke længere vende blinde øje til det faktum, at Putin og en gruppe embedsmænd og forretningsfolk tæt på ham har tilranet sig magten i Rusland og bruger vold for at beholde den, ved totalt at ignorere ret og lov, og Ruslands internationale forpligtelser!
- Man kan ikke længere støtte samarbejde med Putin og hans nærmeste embedsmænd og oligarker og kalde det for ”partnerskab med Rusland”! De europæiske borgere ønsker ikke deres beskidte, blodige penge, gas eller olie.
- Man kan ikke længere se bort fra repressalier, grundlovsstridige love, illegitime grundlovs-ændringer og alt det, Putins regime betyder for flertallet af russere!
Vi beder Dem revidere strategien for relationer til Rusland, vi beder Dem udsætte alle drøftelser af samarbejde og partnerskab – indtil de mest presserende problemer er løst:
- Frigivelse af politiske fanger (russiske, ukrainske og andre landes borgere): ifølge lister udarbejdet af HRC Memorial er der over 400 personer forfulgt i Rusland for deres politiske synspunkter, og hovedparten af dem er spærret inde i fængsler. Listen inkluderer også Aleksei Navalnyj. Kriterier brugt af HRC Memorial er baseret på PACE Resolution 1900 (2012).
- Ophævelse af repressive love, herunder ophævelse af ”udenlandsk agent”-status – både for foreninger, organisationer og fysiske personer, samt ophævelse af ”uønsket organisation/forening”-status. Disse love er i strid med Ruslands internationale forpligtelser, ikke mindst i Europarådets regi. Anbefalinger om at ophæve eller ændre love, forbundet med status af ”udenlandsk agent” og ”uønsket organisation/forening” blev fremsat af CE’s Venedigkommission.
- At suspendere vedtagelse af lovudkast om ”borgerundervisning”, der indfører et system af statslig regulering af alle uddannelsesforløb, herunder også dem, der har til formål at udvide personlige horisonter, forbedre faglige færdigheder og udvikle kritisk tænkning. Dette lovforslag er i strid med Ruslands internationale forpligtelser og skaber et nyt jerntæppe ved at forbyde samtlige kontakter mellem mennesker (people-to-people) - uden forudgående godkendelse fra russiske statsmyndigheder.
- At sikre en fri og ærlig valgkampagne i forbindelse med valget til Statsdumaen i 2021, ligesom valgkampagner i forbindelse med valgene til regionale og lokale myndigheder og selvstyre – med adgang for en bredere kreds af udenlandske observatører og journalister, akkreditering af uafhængige observatører fra Rusland (herunder observatører-korrespondenter fra Golos-bevægelsen) og med deltagelse af uafhængige kandidater (inklusive dem, som der blev indledt straffesager imod pga. deres politiske overbevisninger). Kun efter de russiske myndigheder har bevist, at de virkelig er parate til at gennemføre frie og demokratiske valg, skal der være muligt at genoptage enhver form for samarbejde, også økonomisk.
- Ophævelse af ulovlige ændringer i Den Russiske Føderations Grundlov. I 2020 har Venedig-kommissionen gennemgået disse ændringer og givet sine anbefalinger, som der dog ikke blev taget hensyn til i beslutningsprocessen.
- At returnere territorier annekteret fra Ukraine, stoppe militær indblanding og støtte til illegitime væbnede formationer i det østlige Ukraine – i henhold til krav i PACE resolution nr.2325(2020).
Samtidig beder vi Dem indgående at studere spørgsmål vedrørende implementering af personlige sanktioner indført mod en række repræsentanter for russiske myndigheder og forretningsliv, at udvide sanktionslister ved at tilføje de personer, der direkte eller indirekte bidrager til Ruslands krænkelse af sine internationale forpligtelser, herunder inden for rammerne af OSCE og Europarådet.
Why is this important?
It’s a mistake to think that Putin’s regime and the current situation in Russia have little to do with the EU and its everyday problems. A regime that spreads lies and human rights abuse, that annexes neighbouring territories and aggressively seeks to expand its military presence in the world, that persecutes the opposition and religious minorities, that promotes inequality and discrimination; a regime that supports other dictatorships like Iran, Uzbekistan and Venezuela while trampling on democracy – such a regime is a dangerous influence and a real threat to every state that stands for democratic values and human rights. It’s a threat to our European values and we must defend them.
We are sure you can make the right choice – the choice for Europe and its citizens, the choice for a better future for all of us!
Organizers and participants of the rallies for solidarity with Alexei Navalny and political prisoners in Russia:
Association For Free Russia (Za Wolną Rosję), Poland
Forum of Russian-speaking Europeans (Forum russischsprachiger Europäer), Germany
Evgenia Chirikova, civic activist, coordinator of activatica.org, Estonia
Association “Russia without Putin” (Asociación Rusia sin Putin), Spain
Anton Litvin, Cultural and Human Rights Festival Kulturus director, Czech Republic
Elena Lukjanova, professor of law, Free University, Latvia
Alexander Morozov, research fellow of Boris Nemtsov Academic Center, Czech Republic
Ksenia Ashrafullina and Pavel Elizarov, civic activists, Portugal
Russie-Libertés association, France