2.410 van de 5.000 benodigde handtekeningen

Aan de voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von Der Leyen en de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken / vicevoorzitter van de Europese Commissie (HR/VP) Josep Borrell

Deze petitie wordt geleid door de organisatoren en deelnemers van de bijeenkomsten voor de solidariteit met Aleksej Navalny en politieke gevangenen in Rusland

Petition tekst

De recente gebeurtenissen in Rusland, in verband met de poging tot moord en vervolgens de arrestatie van Aleksej Navalny, hebben een golf van protesten veroorzaakt, zowel in Rusland als in alle landen van de wereld waar Russen wonen. Op zaterdag 23 januari vonden ondersteunende acties plaats in tientallen landen over de hele wereld, in honderden steden, van Tokio tot San Francisco.

In Europa kwamen duizenden Russen en Europese burgers naar de betogingen om Aleksej Navalny te steunen in zijn strijd, om zijn vrijlating te eisen, ook vrijheid voor alle Russische politieke gevangenen en Oekraïense gevangenen van het Kremlin, en om solidariteit te tonen met de Russen die willen dat ons land zich democratisch, modern, dynamisch ontwikkelt en vrij te zijn van het personalistische Poetin-regime. In veel Europese landen is een oproep naar u gedaan, die wij u vandaag in de vorm van een collectieve petitie sturen.

Vandaag willen we u vertellen dat het moment gekomen is waarop het tijd is om te zeggen "genoeg!”:

  • Het is genoeg om te doen alsof Vladimir Poetin de belangen van de Russische burgers vertegenwoordigt!
  • Het is genoeg geweest om de ogen te sluiten voor de machtsovername in Rusland door Poetin, ambtenaren en oligarchen die dicht bij hem staan, voor het feit dat de macht met geweld wordt vastgehouden, voor het feit dat de Russische wet en de Grondwet volledig worden genegeerd, voor het feit dat de internationale overeenkomsten van hun kant volledig worden geschonden!
  • Het is genoeg geweest om het partnerschap met Poetin en zijn ambtenaren en oligarchen te steunen, met de illusie van "partnerschap met Rusland"!
  • Het is genoeg geweest om op de achtergrond repressies, willekeur, ongrondwettelijke wetten, onwettige wijzigingen in de Grondwet te houden, met andere woorden alles wat Poetins regime vertegenwoordigt voor de meerderheid van de Russen!

Wij vragen U de strategie van de betrekkingen met Rusland te herformuleren, wij vragen U alle onderhandelingen over het partnerschap uit te stellen totdat de meest urgente kwesties zijn opgelost.:

  1. Vrijlating van alle politieke gevangenen (Russische, Oekraïense burgers en burgers van andere landen): volgens HRC Memorial(https://memohrc.org/ru/content/spiski-presleduemyh) meer dan 400 mensen worden vervolgd voor hun politieke en religieuze opvattingen, de meerderheid van hen wordt vastgehouden. Aleksej Navalny is eveneens in de lijst opgenomen. De criteria voor de evaluatie van de politieke vervolging, opgesteld door HRC Memorial, zijn gebaseerd op Resolutie PACE # 1900 (2012).
  2. Intrekking van alle repressieve wetsontwerpen, met inbegrip van de status van "buitenlandse agent" voor organisaties en fysieke personen en de status "ongewenste organisatie". Deze wetgeving is in strijd met de internationale verplichtingen van Rusland, met andere woorden de Raad van Europa. De aanbevelingen tot intrekking of wijziging van deze bill packages werden gedaan door de Commissie van Venetië van het CE.
  3. Stoppen met de behandeling van de nieuwe wet op "civiel onderwijs" die de overheidsregulering van alle educatieve evenementen introduceert, inclusief die voor het verbreden van de persoonlijke horizon, het ontwikkelen van kritisch denken en het verbeteren van de publieke vaardigheden. Dit wetsvoorstel is ook in strijd met de internationale verplichtingen van Rusland en plaatst het nieuwe ijzeren gordijn door alle contacten tussen mensen te verbieden zonder voorafgaande goedkeuring door de Russische staat.
  4. Voorzien in een vrije en eerlijke verkiezingscampagne voor de Staatsdoema in 2021 op lokaal en regionaal niveau, met de toelating van onafhankelijke internationale waarnemers en journalisten, de erkenning van onafhankelijke Russische waarnemers (met inbegrip van waarnemers van de Golosbeweging) en de toelating van onafhankelijke kandidaten (met inbegrip van kandidaten tegen wie om politieke redenen een strafzaak is aangespannen). Pas nadat de Russische autoriteiten werkelijk bereid zijn vrije en eerlijke verkiezingen te houden, is een economisch partnerschap mogelijk.
  5. Intrekking van de onwettige wijzigingen in de Grondwet van de Russische Federatie. In 2020 heeft de Commissie van Venetië van het CE de wijzigingen bestudeerd en aanbevelingen gedaan waarmee achteraf geen rekening werd gehouden.
  6. Geef de uit Oekraïne geannexeerde gebieden terug en stop elke interventie of steun van illegale militaire troepen in het oosten van Oekraïne, zoals vermeld in de PACE-resolutie №2325 (2020).

Tevens vragen wij u om de kwestie van de handhaving van persoonlijke sancties, die aan een aantal vertegenwoordigers van de Russische regering en zakenmensen werden opgelegd, zo gedetailleerd mogelijk te onderzoeken, en nog vergroten die lijst door de personen die direct of indirect bijdragen aan de schending van de Russische internationale verplichtingen in het kader van de OVSE en de Raad van Europa.

Waarom is het belangrijk?

De situatie in Rusland en de invloed van het regime van Poetin op de EU-situatie tonen aan dat het een vergissing te denken is dat de situatie in Rusland weinig te maken heeft met de dagelijkse problemen van Europa. Wij zijn daar zelf het bewijs van dat de mensenrechtensituatie in Rusland een kwestie van Europese veiligheid is. Wij zijn ervan overtuigd dat u de juiste keuze kunt maken – de keuze voor Europa en zijn burgers, de keuze voor een betere toekomst voor iedereen!

We are sure you could make the right choice – the choice for Europe and its citizens, the choice for a better future for all of us!

Organisatoren en deelnemers van de bijeenkomsten voor de solidariteit met Aleksej Navalny en politieke gevangenen in Rusland:

Associatie Voor Vrije Rusland (Za Wolną Rosję), Polen

Forum van Russische sprekende Europeanen (Forum russischsprachiger Europäer), Duitsland

Evgenia Chirikova, burgeractivist, coördinator van activatica.org, Estland

Associatie "Rusland zonder Poetin” (Asociación Rusia sin Putin), Spanje

Anton Litvin, Culturele en mensenrechten Festival Kulturus director, Tsjechië

Elena Lukjanova, hoogleraar rechtsgeleerdheid, Free University, Letland

Alexander Morozov, onderzoeksmedewerker van Boris Nemtsov Academic Center, Tsjechië

Ksenia Ashrafullina and Pavel Elizarov, burgeractivisten, Portugal

Russie-Libertés association, Frankrijk

Deel deze petitie met je vrienden