2 648 z 5 000 podpisów

Petycja zainicjowana przez European Disability Forum

Miliony Europejczyków z niepełnosprawnościami jest pozbawionych prawa do głosowania i uczestniczenia w wyborach. Chcemy, aby mieli/uzyskali oni do tego prawo do maja 2019 roku. Wzywamy rządy i komisje wyborcze Państw Członkowskich UE do zapewnienia, że 80 milionów Europejczyków będzie mogło głosować!

W maju wyborcy z Europy będą mogli wybrać kolejny Parlament Europejski.

Wszyscy? Nie. Osoby niepełnosprawne nadal pozostają w tyle.

Thibault nie może głosować, ponieważ uważa się go za niezdolnego do zrozumienia polityki.

Mindaugas nie będzie mógł wejść do [budynku] obwodowej komisji wyborczej, ponieważ[budynek] nie jest dostępny dla osób na wózkach inwalidzkich.

Olga nie będzie mogła użyć swojego głosu [wyborczego], ponieważ informacje i proces [głosowania] są zbyt skomplikowane dla niej.

Loredana nie może odczytać [listy] kandydatów na elektronicznej maszynie do głosowania, więc nigdy się nie dowie, czy zagłosowała na swojego kandydata.

Miliony Europejczyków nie będzie mogło głosować w maju przyszłego roku z powodu niedostępności wyborów.

Tak nie może być. Każdy powinien się wypowiedzieć. Istnieją proste rozwiązania, aby to sprostować. Użyj ich.

Rozwiązania do natychmiastowej realizacji:

Kluczowe zagadnienia dotyczące osób niepełnosprawnych (Manifest Wyborczy): http://www.edf-feph.org/edf-manifesto-european-elections-2019 (dostępny w języku angielskim)

Wytyczne dotyczące uczynienia kampanii wyborczych dostępnymi: http://www.edf-feph.org/how-make-your-political-campaign-accessible (dostępny w języku angielskim)

Dorzucisz się?

Czasem trudno sobie wyobrazić, jak wiele może zmienić jedna osoba. Ale kiedy wiele osób działa razem, wspólnie możemy budować lepszą Europę.

Dzięki platformie YouMove każda osoba może wziąć sprawy w swoje ręce i walczyć o to, żeby najbliższa okolica, jak i cała Europa była lepszym miejscem dla nas wszystkich. Jednak żeby móc rozwijać YouMove będziemy potrzebować także Twojego wsparcia.

Dorzucisz się, żebyśmy mogli prowadzić zwycięskie kampanie razem z naszą społecznością?

Jak się dorzucić w inny sposób?

Możesz zrobić przelew na nasze konto:

Berlin, Niemcy

Dorzuć się używając
Przejrzyste i odpowiedzialne korzystanie z darowizn jest dla nas bardzo ważne – więcej informacji o tym jak wydajemy pieniądze znajduje się na tej stronie.

Dziękujemy za Twój podpis!

Czy znasz kogoś, kogo mogłaby poruszyć ta sprawa? Napisz do niego lub do niej email i poproś o podpisanie petycji.