3.044 of 5.000 paraksti

A. god. Eiropas Komisijas priekšsēdētājam Žanam Klodam Junckeram

This petition is organised by SUPPLY CHA!NGE.

Petition

Cepumi ir populārs našķis, kurā mūsdienās izmanto dažnedažādas sastāvdaļas no teju visas pasaules, bet tas diemžēl nozīmē, ka pašlaik cepumos paklusām iecep arī cilvēktiesību pārkāpumus un kaitējumu videi.

Kā pilsoņi mēs atsakāmies ar to ilgāk samierināties un prasām, lai ES sauc pie atbildības Eiropas uzņēmumus par pārkāpumiem, kas ir atklāti dažādu cepumu sastāvdaļu piegādes ķēdēs. Pašlaik uzņēmumi mēģina novērst netaisnību savās piegādes ķēdēs ar metodēm, kas ir brīvprātīgas un gaužām neefektīvas.

Pārkāpumi notiek mūsu acu priekšā, un ES rīcībai jāseko tūlīt! Tāpēc mēs aicinām ES:

• pieņemt saistošus tiesību aktus pret korporatīvajiem pārkāpumiem visā piegādes ķēdē;
  • atbalstīt jauna saistoša Apvienoto Nāciju Organizācijas līguma noslēgšanu par uzņēmējdarbību un cilvēktiesībām, kas reglamentētu transnacionālo korporāciju darbību;
  • nodrošināt vides taisnīgumu ražotājvalstīs.
  • Kāpēc tas ir svarīgi?

Mēs ieskatījāmies, kā rīkojas starptautiskās kompānijas, kas piegādā Eiropai lētas lauksaimnieciskās izejvielas no globālajiem dienvidiem. Diemžēl garajās piegādes ķēdēs ietekmes sadalījums ir ļoti nevienlīdzīgs.

Pētot mūsu iecienītajos cepumos un citos produktos bieži izmantoto sastāvdaļu - palmu eļļas, kakao un cukura - piegādes ķēdes, mēs esam atklājuši kliedzošus cilvēktiesību pārkāpumus un postošu ietekmi uz vidi. Šajos pārkāpumos ietilpst gan bērnu darba izmantošana, gan zemes noplicināšana un bioloģiskās daudzveidības iznīcināšana, kā arī pamatiedzīvotāju un sieviešu tiesību ignorēšana.

Īpaši lielas problēmas rada palmu eļļas piegādes ķēde. Dienvidaustrumu Āzijā starptautiskas kompānijas izposta bioloģisko daudzveidību un ierīko arvien jaunas eļļas palmu plantācijas uz zemes, kas sagrābta no vietējiem iedzīvotājiem, ignorējot viņu tradicionālās zemes izmantošanas tiesības. Šo eļļu izmanto dažādu našķu, piemēram, šokolādes cepumu ražošanai, ko tirgo Eiropas, tai skaitā Latvijas, veikalos.

Laika gaidīt vairs nav! Ar šo petīciju mēs vēršamies pie Eiropas politiķiem, prasot atbalstīt palmu eļļas eksportētājvalstu iedzīvotājus cīņā par taisnīgumu! Mums ir vajadzīgi starptautiski saistoši pamatnoteikumi, kas mazinās piegādes ķēžu nodarīto kaitējumu cilvēkiem un videi.

Kampaņu rīko iniciatīva „SUPPLY CHA!NGE!” un tas dalībnieki

Next step - spread the word

You're signing this as Not you? Click here