3,044 of 5,000 signatures

До председателя на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер

This petition is organised by SUPPLY CHA!NGE.

ПЕТИЦИЯ

Ние в Европейския съюз ядем бисквити всеки ден. Бисквити, в които има скрити съставки: нарушени човешки права и щети за околната среда. Като граждани ние отказваме да подкрепяме тази експлоатация повече! Призоваваме ЕС да държи бизнеса в Европа отговорен за нарушенията по целите вериги на доставки. В момента компаниите доброволно прилагат мерки за предотвратяване на несправедливостите по техните вериги доставки, които си остават неефективни.

Тези нарушения се случват и в момента, ето защо Европейският съюз трябва да действа незабавно! Ние призоваваме ЕС да:

• Приеме обвързващо законодателство срещу корпоративните нарушения по целите вериги доставки
  • Подкрепи новия обвързващ Договор за бизнеса и човешките права на ООН, който ще регулира действията на транснационалните корпорации
  • Осигури екологична справедливост в страните производителки на суровини.
  • Защо това е важно?

Ние изследваме международните индустрии, които снабдяват Европа с евтини селскостопански суровини от Глобалния Юг. За съжаление, има огромни икономически дисбаланси във веригите на доставки. Открихме тежки нарушения на човешките права и влошаване на околната среда във веригите на доставки на палмово масло, какао и захар - всички основни съставки на бисквитите, които консумираме ежедневно. Тези нарушения включват детски труд, разрушаване на почвите, загуба на биоразнообразие, загуба на права върху земята, нарушаване на женските права.

Особено проблемна е ситуацията с веригата на доставки на палмово масло. Традиционните права върху земята на местните жители в Югоизточна Азия се пренебрегват от компании, които разрушават почвите при производството на палмово масло. То се влага в деликатеси като шоколадови бисквити, които се продават в магазините в Европа.

Няма време за чакане! С тази петиция ние призоваваме европейските политици да подкрепят местните жители в борбата им за справедливост и устойчив поминък. Имаме нужда от международно обвързващо законодателство, което ще намали вредата от доставките на суровини за местните жители и околната среда в страните от Юга.

Тази кампания се провежда от консорциума "Промяна в доставките" (SUPPLY CHA!NGE) и неговите членове.

Next step - spread the word

You're signing this as Not you? Click here