12,129 of 25,000 signatures

Τα νέο εκλεγμένα μέλη της ΕΕ(Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Συμβούλιο)

Αυτή η αίτηση γίνεται στα πλαίσια τού έργου Snapshots from the Borders που χρηματοδοτείται από το

Κείμενο Ψηφίσματος

Κάνε την 3η Οκτώβρη την Ευρωπαϊκή Μέρα Μνήμης και εξασφάλισε ότι οι μεταναστευτικές πολιτικές που λαμβάνονται από τα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ θα προωθούν τον διαμοιρασμό της ευθύνης ισάξια σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και θα διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης επιδεικνύοντας τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη στον πυρήνα τους.

Η 3η Οκτώβρη είναι μια συμβολική μέρα όπου σε υπενθύμιση της ίδιας μέρας το 2013, όπου 368 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ανδρών, έχασαν τις ζωές τους σε ένα ναυάγιο έξω από την ακτή του νησιού της Λαμπεντούζα στην Ιταλία.

Γιατί είναι σημαντικό?

Υπογράφοντας την αίτηση, ζητάμε από τους πολίτες να συνδράμουν τις προσπάθειες των συνοριακών περιοχών της ΕΕ που εγκαινιάζουν με αυτή την αίτηση ένα κίνημα αλληλεγγύης τόσο ως προς τους κατοίκους των τόπων υποδοχής προσφύγων/μεταναστών που πρώτιστα υφίστανται τις συνέπειες της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης αλλά και ως προς τους ίδιους τους πρόσφυγες/μετανάστες και να φέρουν το μήνυμα της ανθρωπιάς και της συνυπευθυνότητας στο επίκεντρο των Κέντρων Λήψεων Αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μοιράσου την υπευθυνότητα!
Μαζί με τις Συνοριακές Περιοχές που αποτελούν Τόπους Υποδοχής υποβάλλουν αυτό το ψήφισμα, θέλουμε να διαδώσουμε τις φωνές μας και να καλέσουμε όλους τους υπεύθυνους για την λήψη αποφάσεων των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους για την εφαρμογή συνεκτικών, λογικών και αποτελεσματικών πολιτικών για την μετανάστευση. Οι ανάγκες και οι συνθήκες διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών που φιλοξενούν τους πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν καθημερινά στα εδάφη τους, χρειάζονται υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους κατοίκους της και τους μετανάστες σε αυτήν, μια υποστήριξη που στέκεται αλληλέγγυα σε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρέμεινε άνθρωπος!
Οι άνθρωποι που τρέπονται σε φυγή λόγω πολέμου και δίωξης, πολύ συχνά δεν έχουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για να φτάσουν στην Ευρώπη. Δημιουργώντας διαθέσιμες ασφαλείς λύσεις και όχι μόνον λύσεις που είναι διαθέσιμες κάτω από επείγουσες συνθήκες, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε διακινητές και να διακινδυνεύουν τις ζωές τους. Πολιτικές που να αφορούν την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών, τη στήριξη των μεταναστών σε τρίτες χώρες και τη διάνοιξη νόμιμων οδών. Υψώνοντας τις φωνές μας και εφαρμόζοντας εφικτές λύσεις με έμφαση τα βιώματα των κατοίκων των Συνοριακών Τόπων Υποδοχής όπου η μετανάστευση βιώνεται άμεσα, καλούμε για ένα πιο δίκαιο κόσμο.

Γίνε μέρος του κινήματος αλληλεγγύης !
Έλα μαζί μας, υπέγραψε την αίτηση και ας αλλάξουμε μαζί την κατάσταση φέρνοντας τις απόψεις των κατοίκων των Συνοριακών Τόπων Υποδοχής από τα σύνορα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάνε την 3η Οκτώβρη την Ευρωπαϊκή Μέρα Μνήμης!
Το 2016 η Ιταλική Σύγκλητος εγκαθίδρυσε νομικά την μέρα της 3ης Οκτώβρη ως τη Μέρα Μνήμης και Καλωσορίσματος (αυτή η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε και προωθήθηκε χάρη στο Comitato 3 Ottobre, το οποίο δημιουργήθηκε για τον συγκεκριμένο σκοπό) και η οποία θα γιορτάζεται κάθε χρόνο με σκοπό να θυμίζει και να τιμά όλα τα θύματα της μετανάστευσης και να προωθεί πρωτοβουλίες ενημέρωσης. Είναι η στιγμή να συστήσουμε αυτή τη μέρα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Από τις 3 Οκτώβρη 2013 μέχρι και σήμερα, 17900 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν βρεθεί νεκροί ή αγνοούνται στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το 2016 υπήρξε το πιο θανατηφόρο έτος, με 5096 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βρουν σωτηρία στην Ευρώπη. Το 2018, ένας στους 18 ανθρώπους που διέσχισε την Μεσόγειο κατευθυνόμενος προς την Ευρώπη, έχασε την ζωή του/της: ένα απαράδεχτο ανθρώπινο κόστος και ένα απαράδεχτο ανθρώπινο στατιστικό.

Η 3η Οκτώβρη θα είναι μια μέρα να τιμήσουμε και να συλλογιστούμε πάνω σε αυτές τις ανθρώπινες απώλειες: μια μέρα που οι λάθος πολιτικές έρχονται σε σύγκρουση με τις ατομικές και Ευρωπαϊκές αξίες μας, οι οποίες πάντα πρέπει να στέκονται κυρίαρχες. Είναι μια μέρα να θυμηθούμε το παρελθόν, να διορθώσουμε το παρόν και να οραματιστούμε το Ευρωπαϊκό μέλλον της αλληλεγγύης και του σεβασμού όλης την ανθρώπινης ζωής.

***

Το ψήφισμα αυτό είναι μέρος της καμπάνιας με τίτλο «No more bricks in the wall” που υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος «Snapshots from the borders» που σαν στόχο έχει την διασύνδεση όλων των περιοχών της ΕΕ που πρώτιστα αντιμετωπίζουν τις μεταναστευτικές ροές λόγω της συνοριακής τους θέσης αποτελώντας έτσι πύλες εισόδου των προσφύγων/μεταναστών στην Ευρώπη.

Προώθησε την έκκληση (petition) στους φίλους σου

You're signing this as Not you? Click here