10 439 z 25 000 podpisů

Nově zvolené instituce EU (Parlament, Evropská komise a Rada)

Tuto petici založila iniciativa Snapshots From the Borders

Text petice

Učiňte 3. října Evropským dnem paměti a vstřícnosti a zajistěte, aby si migrační politiky udržely v jejich jádru lidskost a solidaritu a zároveň podporovaly sdílení odpovědnosti v celé Evropě.

3. října je symbolické datum připomínající den, kdy v roce 2013 při ztroskotání při pobřeží ostrova Lampedusa přišlo o život 368 mužů, žen a dětí.

Proč je toto důležité?

Vyzýváme veřejnost, aby se připojila k zemím na hranicích Evropy, která zahajují tuto petici, a stala se součástí hnutí solidarity prostřednictvím podepsání poselství lidskosti a solidarity a jeho přenesení k institucím Evropské unie.

Sdílejme odpovědnost!
Společně s územími na hranicích EU, které zahajují tuto petici, chceme jasně říci a vyzvat všechny zákonodárce na vnitrostátní i evropské úrovni, aby plnili své povinnosti zavést soudržnou migrační politiku. Potřeby a podmínky míst, do kterých migranti přicházejí, potřebují podporu na evropské úrovni - podporu solidární se všemi lidskými bytostmi - místními obyvateli a migranty.

Udržme si lidskost!
Lidé prchající před válkou a pronásledováním často nemají bezpečnou a normální možnost, jak se do Evropy dostat. Pouze pokud tyto možnosti bezodkladně zpřístupníme, nebudou lidé nucení uchylovat se k převaděčům a riskovat své životy. Hlasy a účinná řešení z hraničních oblastí Evropy, která migraci zakouší, ukazují i cestu ke spravedlivějšímu světu.

Staňme se součástí hnutí solidarity!
Připojte se k nám, podepište petici a společně posuňme požadavky, které zaznívají od hranic až k jádru Evropské unie.

Udělejme 3. října Evropským dnem paměti a vstřícnosti!
V roce 2016 ustanovil zákonem italský senát, že den 3. října bude Italský den paměti a vstřícnosti (díky Komisi k 3. říjnu, jenž s tímto cílem vznikla), který se bude každoročně vyhlašovat k připomínce všech oběti přistěhovalectví a pro podporu informovanosti a solidarity. Nastal čas zavést tento den v celé Evropě.

Od 3. října 2013 do současnosti je ve Středozemním moři pohřešováno nebo zemřelo 17 900 migrantů a uprchlíků. Jen během roku 2016 přišlo při zoufalém pokusu o záchranu v Evropě o život 5 096 lidí. O život přišel jeden z každých 18 lidí, kteří se v roce 2018 pokoušeli přes Středozemní moře dostat do Evropy: to jsou nepřijatelné lidské ztráty a nepřijatelná statistika.

3. října bude den, kdy si lidé budou připomínat tyto lidské ztráty; den, kdy nedostatečná pravidla budou v kontrastu s našimi osobními a evropskými hodnotami, které by měly vždy měly být přednější. Den k připomenutí minulosti, k nápravě současnosti a k uvažování o naší evropské budoucnosti, která zahrnuje solidaritu a úctu ke všem lidským životům.

***

„Udělejme 3. října Evropským dnem paměti a vstřícnosti!“ je součástí kampaně NO MORE BRICKS IN THE WALL! uskutečněné projektem Snapshots from the Borders, který spojuje města a ostrovy, kterých se migrace na hranicích nejvíce týká.

Přispějete, prosím?

The WeMove community is here to stand up in defense of our shared values. To stay independent, we will never accept money from corporations or governments - but impactful campaigns need funding, so we need your help!

Can you donate just a few euros a month to help our community continue working for a better Europe?

Other ways of giving

You can transfer your donation to our bank account

Berlin, Germany

Donate with
We want to be transparent and accountable about how we spend your donations - for more information please see our Donation Policy.

Další krok - Předávejte informaci dál.

Thank you for signing the petition.

Share this petition with your friends and family.

Tuto petici podepisujete jako To nejste Vy? Klepněte sem.