12,129 of 25,000 signatures

Pre novozvolené inštitúcie EÚ (Parlament, Európsku komisiu a Európsku radu)

Túto petíciu založila iniciatíva Snapshots from the Borders

Petície

Stanovme 3. október Európskym dňom spomienky a ústretovosti a zabezpečme, aby migračné politiky udržali humánnosť a solidaritu v ich jadre a zároveň podporovali zdieľanie zodpovednosti v celej Európe.

3. október je symbolickým dátumom, v ktorý si pripomíname deň, keď v roku 2013 pri stroskotaní lode pri pobreží ostrova Lampedusa prišlo o život 368 detí, žien a mužov.

Prečo je to dôležité?

Žiadame občanov, aby sa pridali ku krajinám na hraniciach Európy ktoré zahájili túto petíciu. Staňte sa súčasťou solidárneho hnutia a svojim podpisom pošlite odkaz humánnosti a solidarity až do centra inštitúcií EÚ.

Prevezmime zodpovednosť!
Spoločne s krajinami ležiacimi na hraniciach EÚ vyzývame všetkých zákonodarcov na vnútroštátnej ale aj európskej úrovni, aby si splnili svoju povinnosť - zaviezť súdržnú migračnú politiku. Miestne komunity, ktoré sú hostiteľmi prichádzajúcich migrantov a migrantiek, potrebujú podporu na európskej úrovni - podporu, ktorá je solidárna voči všetkým ľudským bytostiam - voči miestnym obyvateľom, ale aj migrantom a migrantkám.

Buďme ľudskejší!
Ľudia, ktorí utekajú pred vojnou a prenasledovaním, veľmi často nemajú bezpečné a spoľahlivé alternatívy, ako sa dostať do Európy. Iba ak budú tieto riešenia okamžite dostupné, ľudia nebudú nútení uchyľovať sa k prevádzačom a riskovať tak svoje životy. Ohlasy a účinné riešenia situácií priamo z hraničných oblastí Európy, ktoré sú migráciou bezprostredne ovplyvnené, nám ukazujú aj cestu k spravodlivejšiemu svetu.

Staňme sa súčasťou hnutia solidarity!
Pripojte sa k nám, podpíšte petíciu a spoločne posuňme požiadavky, ktoré zaznievajú od hraníc, až k jadru Európskej únie.

Urobme 3. október Európskym dňom spomienky a ústretovosti!
V roku 2016 taliansky senát uzákonil, že 3. október sa stane Talianskym dňom spomienky a ústretovosti (táto iniciatíva sa konala a propagovala vďaka organizácii Comitato 3 Ottobre, ktorá vznikla s týmto konkrétnym cieľom). Každoročne si v tento deň pripomínajú obete prisťahovalectva a šíria povedomie o migrácii a solidárnych iniciatívach. Je načase predstaviť tento deň celej Európe.

Od 3. októbra 2013 až do terajších dni v Stredozemnom mori zomrelo alebo je nezvestných viac ako 17 900 migrantov a utečencov. Iba v roku 2016 v zúfalej snahe nájsť záchranu v Európe prišlo o život 5 096 ľudí. V roku 2018 zomrel každý 18. človek, ktorý sa pokúsil cez Stredozemné more dostať do Európy: je to neprijateľná ľudská daň a neprijateľná štatistika.

3. október bude dňom, kedy si máme pripomenúť a zamyslieť sa nad týmito ľudskými obeťami. Deň, keď nedostatočné pravidlá budú v kontraste s našimi osobnými a európskymi hodnotami, ktoré by mali byť vždy prednejšie. Deň, v ktorý si máme pripomenúť minulosť, napraviť chyby súčasnosti a predstaviť si našu európsku budúcnosť, v ktorej sme solidárni a rešpektujeme všetky ľudské bytosti.

***

„Urobme z 3. októbra Európsky deň spomienky a ústretovosti!“ je súčasťou kampane NO MORE BRICKS IN THE WALL! realizovanú projektom "Snapshots from the Borders ", ktorý spája pohraničné mestá a ostrovy čeliace migrácii pri hraničných vstupoch do Európy.

Next step - spread the word

You're signing this as Not you? Click here