10,806 of 25,000 signatures

Pre novozvolené inštitúcie EÚ (Parlament, Európsku komisiu a Európsku radu)

Túto petíciu založila iniciatíva Snapshots from the Borders

Petície

Stanovme 3. október Európskym dňom spomienky a ústretovosti a zabezpečme, aby migračné politiky udržali humánnosť a solidaritu v ich jadre a zároveň podporovali zdieľanie zodpovednosti v celej Európe.

3. október je symbolickým dátumom, v ktorý si pripomíname deň, keď v roku 2013 pri stroskotaní lode pri pobreží ostrova Lampedusa prišlo o život 368 detí, žien a mužov.

Prečo je to dôležité?

Žiadame občanov, aby sa pridali ku krajinám na hraniciach Európy ktoré zahájili túto petíciu. Staňte sa súčasťou solidárneho hnutia a svojim podpisom pošlite odkaz humánnosti a solidarity až do centra inštitúcií EÚ.

Prevezmime zodpovednosť!
Spoločne s krajinami ležiacimi na hraniciach EÚ vyzývame všetkých zákonodarcov na vnútroštátnej ale aj európskej úrovni, aby si splnili svoju povinnosť - zaviezť súdržnú migračnú politiku. Miestne komunity, ktoré sú hostiteľmi prichádzajúcich migrantov a migrantiek, potrebujú podporu na európskej úrovni - podporu, ktorá je solidárna voči všetkým ľudským bytostiam - voči miestnym obyvateľom, ale aj migrantom a migrantkám.

Buďme ľudskejší!
Ľudia, ktorí utekajú pred vojnou a prenasledovaním, veľmi často nemajú bezpečné a spoľahlivé alternatívy, ako sa dostať do Európy. Iba ak budú tieto riešenia okamžite dostupné, ľudia nebudú nútení uchyľovať sa k prevádzačom a riskovať tak svoje životy. Ohlasy a účinné riešenia situácií priamo z hraničných oblastí Európy, ktoré sú migráciou bezprostredne ovplyvnené, nám ukazujú aj cestu k spravodlivejšiemu svetu.

Staňme sa súčasťou hnutia solidarity!
Pripojte sa k nám, podpíšte petíciu a spoločne posuňme požiadavky, ktoré zaznievajú od hraníc, až k jadru Európskej únie.

Urobme 3. október Európskym dňom spomienky a ústretovosti!
V roku 2016 taliansky senát uzákonil, že 3. október sa stane Talianskym dňom spomienky a ústretovosti (táto iniciatíva sa konala a propagovala vďaka organizácii Comitato 3 Ottobre, ktorá vznikla s týmto konkrétnym cieľom). Každoročne si v tento deň pripomínajú obete prisťahovalectva a šíria povedomie o migrácii a solidárnych iniciatívach. Je načase predstaviť tento deň celej Európe.

Od 3. októbra 2013 až do terajších dni v Stredozemnom mori zomrelo alebo je nezvestných viac ako 17 900 migrantov a utečencov. Iba v roku 2016 v zúfalej snahe nájsť záchranu v Európe prišlo o život 5 096 ľudí. V roku 2018 zomrel každý 18. človek, ktorý sa pokúsil cez Stredozemné more dostať do Európy: je to neprijateľná ľudská daň a neprijateľná štatistika.

3. október bude dňom, kedy si máme pripomenúť a zamyslieť sa nad týmito ľudskými obeťami. Deň, keď nedostatočné pravidlá budú v kontraste s našimi osobnými a európskymi hodnotami, ktoré by mali byť vždy prednejšie. Deň, v ktorý si máme pripomenúť minulosť, napraviť chyby súčasnosti a predstaviť si našu európsku budúcnosť, v ktorej sme solidárni a rešpektujeme všetky ľudské bytosti.

***

„Urobme z 3. októbra Európsky deň spomienky a ústretovosti!“ je súčasťou kampane NO MORE BRICKS IN THE WALL! realizovanú projektom "Snapshots from the Borders ", ktorý spája pohraničné mestá a ostrovy čeliace migrácii pri hraničných vstupoch do Európy.

Please can you chip in?

The WeMove community is here to stand up in defense of our shared values. To stay independent, we will never accept money from corporations or governments - but impactful campaigns need funding, so we need your help!

Can you donate just a few euros a month to help our community continue working for a better Europe?

Other ways of giving

You can transfer your donation to our bank account

Berlin, Germany

Donate with
We want to be transparent and accountable about how we spend your donations - for more information please see our Donation Policy.

Next step - spread the word

Thank you for signing the petition.

Share this petition with your friends and family.

You're signing this as Not you? Click here