12,129 от 25,000 подписа

The newly elected EU Institutions (Parliament, European Commission and Council)

This petition is run by Snapshots From the Borders

Petition text

Да направим 3 октомври европейски ден на възпоменанието и гостоприемството и да гарантираме, че миграционните политики съхраняват същността на човечността и солидарността, като същевременно насърчават споделянето на отговорност в цяла Европа.

3 октомври е символична дата, напомняща деня, в който през 2013 г. 368 души, включително деца, жени и мъже, загубиха живота си край бреговете на Лампедуза.

Защо това е важно?

Призоваваме гражданите да се присъединят към териториите, разположени по границите, които стартираха тази петиция в рамките на движение за солидарност, като подпишат и предадат посланието за човечност и солидарност на институциите на ЕС.

Споделете отговорността!
Заедно с териториите, разположени по границите, които стартират настоящата петиция, искаме да вдигнем своите гласове и да призовем всички национални и европейски политици да изпълнят своите отговорности за прилагане на съгласувани политики за миграция. Нуждите и условията на местните общности, приемащи пристигащи мигранти, се нуждаят от подкрепа на европейско ниво – подкрепа, която е знак на солидарност с всички хора - местни жители и мигранти.

Останете хора!
Хората, които бягат от войни и преследване много често нямат други сигурни и законни алтернативи за достигане до Европа. Само чрез спешно намиране на решения хората няма да бъдат принудени да прибягват до услугите на трафиканти и да рискуват живота си. Като вдигаме глас и предлагаме ефективни решения от граничните територии, където миграцията е ежедневие, ние призоваваме за по-справедлив свят.

Бъдете част от движението за солидарност!
Присъединете се към нас, подпишете петицията и нека се променим заедно, носейки истории и гласове от границите в сърцето на ЕС.
Да направим 3 октомври европейски ден на възпоменанието и гостоприемството!

През 2016 г. италианският сенат прие със закон, че датата 3-ти октомври ще бъде италианския ден на възпоменанието и гостоприемството (тази инициатива беше проведена и насърчена благодарение на „Комитет 3 октомври“, създаден с тази конкретна цел). Този ден трябва да се отбелязва всяка година, за да се помнят всички жертви на имиграцията и да се насърчават инициативи за информиране и солидарност. Време е да въведем този ден в цяла Европа.

От 3 октомври 2013 г. до днес 17 900 мигранти и бежанци са загинали или изчезнали в Средиземно море. 2016 г. беше най-смъртоносната година, с 5 096 души, загубили живота си в отчаян опит да намерят спасение в Европа. През 2018 г. един от всеки 18 души, преминавайки Средиземно море насочвайки се към Европа, загуби живота си: неприемливи човешки жертви и неприемлива човешка статистика.

3 октомври ще бъде ден за отбелязване и размисъл върху тези човешки загуби. Ден, в който грешните политики се изправят срещу нашите индивидуални и европейски ценности, а те винаги трябва да стоят по-високо. Ден да си спомним миналото, да поправим настоящето и да дадем визия за европейското ни бъдеще за солидарност и уважение на всички човешки животи.

***

„Направете 3 октомври Европейски ден на паметта и гостоприемството!“ е мотото на кампанията СТИГА ТУХЛИ В СТЕНАТА!, реализирана от проекта „Моментални снимки от границите“, който свързва граничните градове и островите, посрещащи миграцията на границите.

Следваща стъпка — споделете каузата

Подписвам се като Не сте вие? Кликнете тук