6 129 z 10 000 podpisów

Do przedstawicieli instytucji europejskich (parlamentarzystów Parlamentu Europejskiego obecnej kadencji, urzędników Komisji Europejskiej i przedstawicieli Rady Europejskiej)

Petycja zainicjowana przez Snapshots From the Borders

Ustanówmy 3 października Europejskim Dniem Ponad Granicami – sprawmy, aby polityka migracyjna Europy była oparta na solidarności z drugim człowiekiem i na sprawiedliwym podziale odpowiedzialności pomiędzy wszystkimi krajami europejskimi.

3 października to symboliczna data przypominająca o wydarzeniu z 2013 roku, gdy 368 meżczyn, kobiet i dzieci utonęło u wybrzeży włoskiej wyspy Lampeduzy.

Prosimy obywateli UE o przyłączenie się do społecznego ruchu poprzez podpisanie petycji, która zwróci uwagę instytucji europejskich na to, czym jest humanitaryzm i solidarność ponad granicami.

Współdzielmy odpowiedzialność!
Uruchomiliśmy tę petycję bo chcemy żeby nasz głos stał się słyszalny w Polsce i całej Europie. Wzywamy polityków, aby wypełnili swój obowiązek wobec Europejczyków i wprowadzili spójną i efektywną politykę migracyjną. Lokalne społeczności przyjmujące uchodźów i migrantów potrzebują wsparcia na poziomie ogólnoeuropejskim – to wsparcie powinno opierać się na solidarności wobec wszystkich ludzi – zarówno migrantów, jak i mieszkanców miejsc, do których przybywają.

Kimkolwiek jesteś, pozostań człowiekiem!
Ludzie uciekający przed wojną i prześladowaniem najczęściej nie są w stanie oficjalnie i bezpiecznie dotrzeć do Europy. To uzależnia ich od przemytników i zmusza do ryzykowania życia całych rodzin. Chcemy pokazać, z czym mierzą się kraje, które przyjmują uchodźców, i sprawić, żeby ich doświadczenia w rozwiązywaniu problemów z tym związanych były uwzględnione w tworzeniu sprawiedliwego prawa i budowaniu lepszego świata.

Zmieniaj rzeczywistość!
Przyłącz się do nas, podpisz petycję i miej realny wpływ na przekazanie doświadczeń i lekcji z serca kryzysu migracyjnego do decydentów Unii Europejskiej.

Ustanówmy 3 października Europejskim Dniem Ponad Granicami!
W 2016 roku włoski senat ustanowił datę 3 października włoskim świętem narodowym obchodzonym rokrocznie w celu upamiętnienia wszystkich ofiar imigracji oraz budowania świadomości i solidarności. Teraz chcemy rozszerzyć tę ideę na całą Europę.

Od 3 października 2013 roku do dziś 17 900 uchodźców i migrantów straciło życie lub zaginęło na Morzu Śródziemnym. Najtragiczniejszym rokiem był 2016, gdy 5 096 osób straciło życie podczas desperackiej próby znalezienia ratunku w Europie. W 2018 jedna na 18 osób próbujących przekroczyć Morze Śródziemne w kierunku Europy straciła życie. Nie możemy się na to dłużej godzić!

Niech 3 października stanie się dniem pamięci o tych, którzy stracili swoje życie w tak straszny sposób; dniem, kiedy odrzucamy nieskuteczne działania polityków i wybieramy europejskie wartości humanitarne. Niech będzie to dzień, kiedy wspominamy to, co było, aby ulepszyć teraźniejszość i zbudować wizję przyszłości opartej na solidarności i szacunku wobec każdego człowieka.

***

„Ustanówmy 3 października Europejskim Dniem ponad Granicami!” (“Make the 3rd October the European Day of Memory and Welcome!”) to postulat kampanii NO MORE BRICKS IN THE WALL! prowadzonej w ramach projektu “Snapshots from the Borders”. Projekt polega na współpracy z miejscami pierwszego kontaktu, miejscowościami, które samotnie stawiają czoła obecnej sytuacji migracyjnej/uchodźczej.

Dorzucisz się?

Czasem trudno sobie wyobrazić, jak wiele może zmienić jedna osoba. Ale kiedy wiele osób działa razem, wspólnie możemy budować lepszą Europę.

Dzięki platformie YouMove każda osoba może wziąć sprawy w swoje ręce i walczyć o to, żeby najbliższa okolica, jak i cała Europa była lepszym miejscem dla nas wszystkich. Jednak żeby móc rozwijać YouMove, będziemy potrzebować także Twojego wsparcia.

Dorzucisz się, żebyśmy mogli prowadzić zwycięskie kampanie razem z naszą społecznością?

Jak się dorzucić w inny sposób?

Możesz zrobić przelew na nasze konto:

Berlin, Niemcy

Dorzuć się używając
Przejrzyste i odpowiedzialne korzystanie z darowizn jest dla nas bardzo ważne – więcej informacji o tym jak wydajemy pieniądze znajduje się na tej stronie.

Dziękujemy za Twój podpis!

Czy znasz kogoś, kogo mogłaby poruszyć ta sprawa? Napisz do niego lub do niej e-mail i poproś o podpisanie petycji.