12.129 din 25.000 de semnături

Instituțiile UE nou alese (Parlamentul, Comisia Europeană și Consiliul)

This petition is run by Snapshots From the Borders

Petition text

Faceți ziua de 3 octombrie, Ziua Europeană de Aducere aminte și Bun venit, și asigurați-vă că politicile privind migrația se vor fundamenta pe valorile umanității și solidarității, promovând împărțirea responsabilității în întreaga Europă.

Data de 3 Octombrie este o zi simbolică, care ne amintește că în anul 2013, un număr de 368 de persoane (femei, copii și bărbați) și-au pierdut viața într-un naufragiu în largul coastei insulei Lampedusa.

De ce este important?

Cerem cetățenilor să se alăture teritoriilor de frontiera care lansează această petiție, fiind parte dintr-o mișcare de solidaritate prin semnarea și aducerea mesajului umanității și solidarității în atenția instituțiilor UE.

Împărțirea responsabilității!
Împreună cu teritoriile de frontieră care vor lansa această petiție, dorim să ne facem vocile auzite și invităm toți factorii de decizie naționali și europeni să își îndeplinească responsabilitățile de a pune în practică politici coerente în materie de migrație. Comunitățile locale care găzduiesc migranți au nevoie de sprijin și ajutor de la nivel european – ajutor de solidaritate cu toate ființele umane- cetățeni și migranți locali.

Rămâi uman!
Oamenii care sunt nevoiți să își abandoneze țara din cauza războiului sau a persecuțiilor, de cele mai multe ori nu au alternative sigure pentru a ajunge în Europa, și mulți dintre ei își pierd viața. De aceea este nevoie urgentă de soluții, pentru ca aceștia să nu își mai riște viața sau să ajungă în mâna traficanților. Prin vocile noastre dorim ca autoritățile competente să aducă soluții concrete și să implementeze o serie de bune practici din experiența teritoriilor de frontieră, unde migrația este trăită direct – vrem o lume dreaptă.

Alege să faci parte din mișcarea de solidaritate!
Alăturați-vă, semnați petiția și împreună să încercăm să schimbăm istoriile de viață și să facem auzite vocile de la granițe în toate instituțiile UE.

Să facem ziua de 3 Octombrie Ziua Europeană de Aducere aminte și Bun venit!
În 2016, Senatul italian a stabilit prin lege ca data de 3 octombrie să fie Ziua de Aducere aminte și Bun venit, în memoria victimelor imigrației și în acest fel să promoveze inițiativele de sensibilizare și solidaritate. Este timpul să introducem această zi în întreaga Europă.

Din data de 3 Octombrie 2013 până în prezent, 17,900 de migranți și refugiați și-au pierdut viața în Marea Mediterană. 2016 a fost anul cel mai letal cu 5,096 de victime care și-au pierdut viața în încercarea de a ajunge în Europa. În 2018, 1 din 18 oameni și-au pierdut viața încercând să ajungă în Europa- un cost uman și o statistică inacceptabilă.

3 Octombrie va fi o zi de comemorare și reflectare asupra acestor pierderi de vieți umane – o zi în care politici greșite se confruntă cu valorile noastre individuale și europene, care întotdeauna ar trebui să fie mai presus de orice. O zi de amintire a trecutului, de corectare a prezentului, și de a ne imagina un viitor european de solidaritate și respect pentru toate ființele umane.

***

“Să facem ziua de 3 Octombrie Ziua Europeană de Aducere aminte și Bun venit!” este cererea campaniei NO MORE BRICKS IN THE WALL! implementată de proiectul Snapshots from the Borders, care leagă orașele de graniță și insulele care se confruntă cu migrația în mod direct.

Următorul pas: dă de veste