10,806 от 25,000 подписа

The newly elected EU Institutions (Parliament, European Commission and Council)

This petition is run by Snapshots From the Borders

Petition text

Да направим 3 октомври европейски ден на възпоменанието и гостоприемството и да гарантираме, че миграционните политики съхраняват същността на човечността и солидарността, като същевременно насърчават споделянето на отговорност в цяла Европа.

3 октомври е символична дата, напомняща деня, в който през 2013 г. 368 души, включително деца, жени и мъже, загубиха живота си край бреговете на Лампедуза.

Защо това е важно?

Призоваваме гражданите да се присъединят към териториите, разположени по границите, които стартираха тази петиция в рамките на движение за солидарност, като подпишат и предадат посланието за човечност и солидарност на институциите на ЕС.

Споделете отговорността!
Заедно с териториите, разположени по границите, които стартират настоящата петиция, искаме да вдигнем своите гласове и да призовем всички национални и европейски политици да изпълнят своите отговорности за прилагане на съгласувани политики за миграция. Нуждите и условията на местните общности, приемащи пристигащи мигранти, се нуждаят от подкрепа на европейско ниво – подкрепа, която е знак на солидарност с всички хора - местни жители и мигранти.

Останете хора!
Хората, които бягат от войни и преследване много често нямат други сигурни и законни алтернативи за достигане до Европа. Само чрез спешно намиране на решения хората няма да бъдат принудени да прибягват до услугите на трафиканти и да рискуват живота си. Като вдигаме глас и предлагаме ефективни решения от граничните територии, където миграцията е ежедневие, ние призоваваме за по-справедлив свят.

Бъдете част от движението за солидарност!
Присъединете се към нас, подпишете петицията и нека се променим заедно, носейки истории и гласове от границите в сърцето на ЕС.
Да направим 3 октомври европейски ден на възпоменанието и гостоприемството!

През 2016 г. италианският сенат прие със закон, че датата 3-ти октомври ще бъде италианския ден на възпоменанието и гостоприемството (тази инициатива беше проведена и насърчена благодарение на „Комитет 3 октомври“, създаден с тази конкретна цел). Този ден трябва да се отбелязва всяка година, за да се помнят всички жертви на имиграцията и да се насърчават инициативи за информиране и солидарност. Време е да въведем този ден в цяла Европа.

От 3 октомври 2013 г. до днес 17 900 мигранти и бежанци са загинали или изчезнали в Средиземно море. 2016 г. беше най-смъртоносната година, с 5 096 души, загубили живота си в отчаян опит да намерят спасение в Европа. През 2018 г. един от всеки 18 души, преминавайки Средиземно море насочвайки се към Европа, загуби живота си: неприемливи човешки жертви и неприемлива човешка статистика.

3 октомври ще бъде ден за отбелязване и размисъл върху тези човешки загуби. Ден, в който грешните политики се изправят срещу нашите индивидуални и европейски ценности, а те винаги трябва да стоят по-високо. Ден да си спомним миналото, да поправим настоящето и да дадем визия за европейското ни бъдеще за солидарност и уважение на всички човешки животи.

***

„Направете 3 октомври Европейски ден на паметта и гостоприемството!“ е мотото на кампанията СТИГА ТУХЛИ В СТЕНАТА!, реализирана от проекта „Моментални снимки от границите“, който свързва граничните градове и островите, посрещащи миграцията на границите.

Искате ли да направите дарение?

The WeMove community is here to stand up in defense of our shared values. To stay independent, we will never accept money from corporations or governments - but impactful campaigns need funding, so we need your help!

Can you donate just a few euros a month to help our community continue working for a better Europe?

Other ways of giving

You can transfer your donation to our bank account

Berlin, Germany

Donate with
We want to be transparent and accountable about how we spend your donations - for more information please see our Donation Policy.

Следваща стъпка — споделете каузата

Thank you for signing the petition.

Share this petition with your friends and family.

Подписвам се като Не сте вие? Кликнете тук